PORTÁL SPOLEČNÉ ČESKÉ A SLOVENSKÉ EDICE ČASOPISU TVAROVÁNÍ TĚLA – KONDIČNÍ TRÉNINK – SPORTOVNÍ VÝŽIVA – SUPLEMENTACE FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMYOUTUBE PINTERESTGOOGLERSS ikona
top logo 1 februar
Slide 10 2017

Body athlete

 

Vajíčko se hodí všude

|text: WILL COCKRELL |foto: JAMES RANSON

Myslíte, že existuje nějaké jídlo, které by se ještě nemohlo vylepšit lahodným vajíčkem? Jakmile vyzkoušíte některý z těchto chutných a svaly budujících receptů, dostanete na tuto otázku správnou odpověď.

JAK NAKOUPIT PERFEKTNÍ VAJÍČKA

Nejlepší volbou je nakupovat vejce z volného chovu, čili z farmy.

Výběr druhu vajec, která máte v plánu použít, je velmi důležitý. Žloutek by měl být vždy jasně oranžový, ne pouze žlutý. Kdyby byl pouze žlutý, znamenalo by to, že vejce neobsahuje keratin a slepice tedy nebyla správně živena. Z tohoto důvodu byste měli vajíčka kupovat přímo od farmáře. Dostanete vždy tu pravou chuť a skutečnou výživovou hodnotu. Dobře chované slepice by měly volně pobíhat, žrát trávu včetně jiných rostlin a hmyzu. Věřte tomu nebo ne, ale je vždycky znát, když se kuřata pasou. Poznáte to nejenom na vajíčkách, ale také na mase.

AUSTRALSKÝ BURGER PRO FAJNŠMEKRI (4 porce)

Vajicka Australsky burger
Málokteré jídlo má tolik různých variant jako hamburger.


S masem nebo bez masa, červeným nebo bílím masem, zeleninový, rybí… Na opravdu kvalitní hamburger s vejcem potřebujete nejdříve vybraný kus hovězího masa, a ne příliš sladkou žemli. Na osmažený nebo ugrilovaný burger pak přidáte vejce a chutný sýr. Ken Addington, šéfkuchař z Brooklyn’s Five Leaves restaurant, vytvořil recept na autentický burger v australském stylu. „Australané přidávají k masu řepu, ananas, smažená vejce a sladkou omáčku,“ říká Addington. Pokud se vám zdá tato kombinace – řekněme netradiční, počkejte, až ji ochutnáte! Kombinace sladké, slané a pálivé chutě je skvělá.

INGREDIENCE

  • 2 šálky kořeněného rýžového octa
  • 2 lžičky medu
  • 1 lžička celých semínek z koriandru
  • 1 lžička celých kuliček černého pepře
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • ½ lžičky semínek z hořčice
  • 2 lžičky čerstvého zázvoru, oloupaného a nakrájeného na tenké plátky
  • 1 oloupaný ananas, rozřezaný a nakrájený na 1,5 cm tlusté kroužky
  • 1 lžíce pálivé omáčky
  • 4 lžíce majonézy
  • šťáva z 1 limetky
  • 900 g mletého prorostlého hovězího masa
  • hrubozrnná sůl a mletý čerstvý pepř
  • 4 lžíce másla
  • 4 žemle
  • 4 velká vejce
  • 4 plátky nakládané řepy

1 šálek = 240 ml

POSTUP

1. Ve středně velké pánvi smíchejte ocet, med, koriandr, kuličky pepře, olivový olej, hořčici a zázvor. Přiveďte směs k varu a vařte po dobu 5 minut.

2. Do mísy vložte ananasová kolečka a přelijte je směsí. Přikryjte plastovou folií a dejte přes noc odležet do lednice. V malé misce dále smíchejte pálivou omáčku, majonézu, limetkovou šťávu a odložte stranou.

3. Připravte si vyšší grilovací pánev, vyjměte ananas z marinády a grilujte jej po dobu 2 minut z každé strany.

4. Okořeňte hovězí maso solí a pepřem a vytvarujte z něho 4 hamburgery. Poté maso ugrilujte (pokud používáte plynový gril, zakryjte ho ploténkou) a aspoň jednou je otočte. Pečte po dobu 6 minut, aby bylo středně propečené.

5. Nechte roztát 2 lžíce másla. Máslem pomažte vnitřní strany překrojené žemle a grilujte je po dobu 1 až 2 minut; pak je namažte pálivou omáčkou a majonézou.

6. V nepřilnavé pánvi nechte při nízké teplotě rozehřát zbývající 2 lžíce másla. Každé z vajec rozbijte v malé misce, přidejte na pánev a ohřívejte, dokud bílky neztuhnou.

7. Vložte hamburgery do žemle, na každý z nich přidejte plátek nakládané řepy, kolečko ananasu a vajíčko žloutkem nahoru.

NUTRIČNÍ OBSAH V 1 PORCI: 1066 kcal, 46 g tuku, 77 g sacharidů, 85 g bílkovin

CAESAR SALÁT S KAPUSTOU (4 porce)

Vejce ceasar salad
Kombinace sázeného vejce se salátem je světová kulinářská specialita.


Nyní ji můžete přeměnit na zdravý a chutný oběd. Vyměňte tradiční římský salát za výživnější salát z kapusty a přidejte do něj ztracené vejce pro zvýraznění krémové chuti, nebo obalované ztracené vejce s křupavou kůrkou a krémovým žloutkem.

Nemáte-li čas nebo odvahu na přípravu caesar dressingu, můžete si jej koupit v obchodě.

INGREDIENCE

SALÁT Z KAPUSTY

  • 450 g kapusty, nakrájené na tenké plátky
  • 1 citron, nakrájený na 0,5 cm tenké plátky
  • ½ šálku dressingu Caesar
  • sůl a pepř
  • ¼ šálku kaparů
  • ¼ šálku restovaných slunečnicových semínek
  • ½ šálku strouhaného parmezánu
  • 4 ztracená vejce

CAESAR DRESSING

  • 30 g ančoviček
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička worcestrové omáčky
  • 3 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžíce citronového džusu
  • 2 lžičky tabasco omáčky
  • 2 vaječné žloutky
  • 1 šálek oleje z hroznů
  • ¼ šálku strouhaného parmezánu
  • 2 lžíce vody

1 šálek = 240 ml

POSTUP

1. Na Caesar dressing smíchejte všechny ingredience v mixéru, kromě oleje z hroznů, olivového oleje, parmezánu a vody. Pomalu mixujte, až je směs hladká, a pomalu do ní přidávejte olej a vodu.

2. Na salát smíchejte kapustu, citron a Caesar dressing. Osolte a opepřete.

3. Rozdělte salát do 4 misek, nahoru dejte kapary, lžíci slunečnicových semínek a parmezán.

4. Ztracené vejce dejte do vody (postup je na další straně).

5. Jakmile vejce uvaříte, usušte je pomocí papírové utěrky a položte na salát.

6. Na obalované vejce můžete použít trojobal, tj. klasickou mouku, vajíčko a strouhanku. Smažte na oleji na 180 °C po dobu 1 minuty, dokud není vejce osmažené. Poté vyjměte vejce z oleje a dochuťte solí a pepřem.

7. Každé vejce položte na horní část salátu.

8. Nakonec posypte parmezánem, osolte a opepřete.

Pokud připravujete ztracené vejce smažené v trojobalu, měli byste na něm vytvořit křupavou kůrku, ale žloutek by měl zůstat krémový.

NUTRIČNÍ OBSAH V 1 PORCI: 929 kcal, 87 g tuku, 22 g sacharidů, 22 g bílkovin

Další tři recepty najdete v čísle 9/2017 M&F.

cz        Nové číslo MUSCLE&FITNESS do ČR objednávejte ZDE.
Předplatné MUSCLE&FITNESS do ČR se zlevou objednávejte ZDE.

sk        Nové číslo MUSCLE&FITNESS do SR objednávajte TU.
Predplatné MUSCLE&FITNESS do SR so zľavou objednávajte TU.