PORTÁL SPOLEČNÉ ČESKÉ A SLOVENSKÉ EDICE ČASOPISU TVAROVÁNÍ TĚLA – KONDIČNÍ TRÉNINK – SPORTOVNÍ VÝŽIVA – SUPLEMENTACE FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMYOUTUBE PINTERESTGOOGLERSS ikona
top logo 1 februar
VÝŽIVA
E-mailVytisknout
 

Burger s portobello a kimchi

Žampiony portobello jsou v asijských burgerech skvělou náhradou za housku nebo strouhanku, které jsou plné sacharidů. Jehněčí maso má plnou chuť, dá se však nahradit mletým hovězím masem.

Letni grilovani burgr


Ingredience   (4 porce)

  • 8 velkých žampionů portobello (bez nožiček)
  • olivový olej
  • mořská sůl
  • černý pepř
  • 500 g mletého jehněčího masa
  • 1 lžíce nadrobno nasekaného česneku
  • 1 lžička chilli vloček
  • 1 lžička nakládaného zázvoru, nadrobno nasekaného
  • 2 jarní cibulky, najemno nakrájené
  • 2 lžíce rýžového vína (dá se nahradit suchým sherry)
  • ½ lžíce sezamového oleje
  • ½ lžičky hrubé mořské soli
  • ½ lžičky čerstvě namletého černého pepře

Obloha

  • 1 hrnek kimchi (koupíte v obchodech s asijskými specialitami)
  • ¼ červené cibule, najemno nakrájené
  • ¼ hrnku nastrouhané mrkve
  • 60 g čínského zelí, najemno nakrájeného

Postup

1. Rozehřejte gril na středně vysokou teplotu. Pokapejte hlavičky žampionů olivovým olejem a okořeňte solí a pepřem. Otočte je kloboučkem nahoru a položte je na tu část grilu, která je bez přímého žáru. Přiklopte víko a grilujte 15-20 min až do změknutí, poté hlavičky vyjměte a položte na talíř vyskládaný papírovými ubrousky; přikryjte.

2. Smíchejte jehněčí maso ve velké míse se zbytkem ingrediencí. Vzniklou směs zformujte do čtyř burgerových placiček, vložte je na pánev a opékejte do požadovaného stupně úpravy. Poté sundejte burgery z pánve a nechte vychladnout.

3. Při podávání položte na talíř opečenou hlavičku žampionu grilovanou stranou nahoru a na ni položte masový burger. Poté ozdobte porcí kimchi, pár plátky červené cibule, mrkví a čínským zelím. Pak přikryjte burger další žampionovou hlavičkou a zabalte do alobalu či potravinářské fólie.

Nutriční obsah v 1 porci: 484 kcal, 36,5 g tuku, 13 g nasyceného tuku, 19 g sacharidů, 5 g vlákniny, 24 g bílkovin