PORTÁL SPOLEČNÉ ČESKÉ A SLOVENSKÉ EDICE ČASOPISU TVAROVÁNÍ TĚLA – KONDIČNÍ TRÉNINK – SPORTOVNÍ VÝŽIVA – SUPLEMENTACE youtube ikona Facebook ikonaRSS ikona
E-mailVytisknout
Mohou být hamburgery zdravé?

Mohou být hamburgery zdravé?


Máte rádi hamburgery, ale bojíte se, že z vás udělají pořádného tlouštíka? Nemusíte si vůbec zoufat. Existují totiž burgery, po kterých neztloustnete, jen do nich dát ty správné ingredience! Vyberte ten nejlibovější kousek masa, okořeňte ho, uvařte, přidejte rajče, kyselé okurky a kečup. Vyzkoušejte následující recept na burger, který obsahuje o 515 kcal energie a o 51 g tuku méně než běžný cheesburger.

Burger pro šampióny (1 porce) 160 g nejlibovějšího zadního hovězího masa, česneková pasta, pepř, 1 celozrnná žemle na hamburgery, 15g plátek 30% Eidamu, 15 koleček nakrájené sladkokyselé okurky, 1 velký salátový list, 2 silnější plátky rajčat, 1 kolečko cibule, 2 lžíce kečupu (i na ozdobení).
Předehřejte gril na maximální teplotu. Nakrájejte maso na plátky o průměru asi o 1 cm přesahujícím průměr žemle. Pomazejte obě strany plátků česnekovou pastou (popřípadě posypte jen solí) podle chuti, posypte pepřem a nechejte pár minut odležet, aby sůl pronikla do masa a zjemnila ho. Maso položte na grilovací rošt a každý kousek pečte asi 2–5 minut po každé straně do měkka. Rozpůlenou žemli trochu na grilu opečte, vložte do ní maso a zbývající ingredience. Dietní chutný burger ihned podávejte.
1 porce obsahuje 434 kcal, 46 g bílkovin, 36 g sacharidů, 11 g tuku, 4,5 g vlákniny (1 porce běžného hamburgeru obsahuje 949 kcal, 38 g bílkovin, 58 g sacharidů, 62 g tuku a 3 g vlákniny.)

foto: M&F