Biftek s chutí teriyaki

|text: CHRIS SARE

Kulturisté si oblíbili takové porce hovězího masa jako svíčkovou, roštěnou a zadní stehno. Jejich nejlibovější kousky obsahují spoustu bílkovin a pouze málo tuku. Libové maso najde řezník i jinde. V 110g steaku ze svíčkové najdeme pouze 4 g tuku a 30 g bílkovin. Aby zůstalo maso chutné a šťavnaté, neměli bychom maso při přípravě přehrát. Teplota trouby by měla být jen asi 63 stupňů.

Steak

Biftek s chutí teryiaki (4 porce)

Marináda teriyaki:

  • 2 lžíce suchého sherry
  • 1 lžíce jemně utřeného zázvoru
  • 3 cm silné maso na steaky z hovězí svíčkové (750 g)
  • 1/2 šálku vody
  • 2 lžíce worcestrové omáčky
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička utřeného česneku
  • 2 lžičky cukru
  • 1/2 nakrájené cibule

Marinádu teriyaki sherry a utřený zázvor smíchejte v menší nádobě. Steak přelijte marinádou, zaviňte ho do mikroténové fólie a v pastové nádobě nechejte marinovat v chladničce 6-24 hodin za občasného obrácení. Přebytečnou marinádu z masa odstraňte. Steak vložte na gril a grilujte při střední teplotě grilu asi 18-20 minut za občasného obrácení. Potom maso nařežeme na plátky.

Jako přílohu zvolte zeleninový salát, případně pečený brambory.

Energie v 1 porci: 264 kcal, 48 g bílkovin, 6 g tuku

Teriyaki označuje způsob vaření používaný v japonské kuchyni, kdy se maso namáčí ve sladké sójové marinádě a griluje.

ginger teriyaki pork tenderloin