Mlsání bez výčitek 

Jíst zdravě a čistě, to neznamená, že si občas nemůžete dovolit mlsání bez výčitek! Něco sladkého, když chcete uspokojit svoji touhu. Proč plýtvat kaloriemi z potravin, které vám příliš nechutnají? Naše následující tipy na dezerty jsou nabité bílkovinami a důležitými živinami, takže můžete mlsat opravdu bez výčitek. 

POŠÍROVANÁ HRUŠKA S KARAMELEM 

1 porce

Mlsání bez výčitek

Pošírovaná hruška s karamelem

Pošírování je jemná metoda vaření, která zachovává chuť ovoce. Dobře se k němu hodí zimní hrušky, protože jsou tvrdší a po uvaření si uchovají svůj tvar. Výsledek je nejenom příjemně sladký, ale obsahuje více než 20 % denní potřeby vlákniny a tolik bílkovin jako je v 60 g masa, za to však neobsahuje žádné nasycené tuky.

INGREDIENCE

1 zimní hruška

120 ml netučného jogurtu

1 lžička cukru

½ lžičky vanilkového extraktu

1 polévková lžíce karamelové omáčky s nízkým obsahem tuku

POSTUP

Hrušku oloupejte, rozkrojte ji na polovinu a odstraňte jádřinec. Přiveďte ve střední nádobě 1 šálek vody k varu, vložte do ní obě půlky hrušky, aby byly zcela ponořené do vody, a vařte je 15–20 minut, než se ovoce uvaří. Když hruška změkne, nádobu odstavte a v malé misce smíchejte jogurt, cukr a vanilku. Teplou polovinu hrušky servírujte na dezertním talířku, ozdobte ji ochuceným jogurtem a teplou karamelovou omáčkou.

1 PORCE OBSAHUJE: 254 kcal, 1 g tuku (z toho 0 g nasyceného tuku), 3 mg cholesterolu, 90 mg sodíku, 47 g sacharidů, 6 g vlákniny, 13 g bílkovin

DÝŇOVÝ PUDINK S KANDOVANÝM ZÁZVOREM 

4 porce

Mlsání bez výčitek - dýňový pudink s kandovaným zázvorem

Dýňový pudink s kandovaným zázvorem.

Přidávat zeleninu do dezertu? A proč ne? Toto krémové potěšení vám dodá dostatek alfa- a beta-karotenu, což jsou vlastně ochranné pigmenty, poskytující buňkám účinnou antioxidační ochranu.

INGREDIENCE

0,5 kg tofu (dobře osušit)

120 ml javorového sirupu

1 lžička vanilkového extraktu

½ lžičky mleté ​​skořice

¼ lžičky mletého zázvoru

mletý hřebíček

400 neslazené konzervované dýně

2 ks kandovaného zázvoru

šlehačka na ozdobení

POSTUP
Vložte do mixéru tofu, sirup, vanilku, skořici, mletý zázvor a hřebíček a mixujte asi 45 sekund do hladka. Pak přidejte polovinu dýně a mixujte dalších 15 sekund. Směs vlijte do střední nádoby a přidejte do ní zbývající přísady. Vše umíchejte ručně do hladka, nádobu zakryjte a vložte ji na 4 hodiny do chladničky. Pudink podávejte v misce, nahoře ozdobte kousky kandovaného zázvoru a šlehačkou.

1 PORCE OBSAHUJE: 243 kcal, 4 g tuku (z toho 1 g nasyceného), 2 mg cholesterolu, 53 mg sodíku, 45 g sacharidů, 3 g vlákniny, 9 g bílkovin

MÁSLOVÉ KOULE Z OVESNÝCH VLOČEK 

5 porcí

Mlsání bez výčitek - máslové koule.

Máslové koule z ovesných vloček.

Syrovátkový proteinový koncentrát je plný leucinu, který podporuje regeneraci a růst svalových buněk, stimulovaný tréninkem. Máslové koule obsahují zdravé tuky, prospívající srdci a pomáhající stabilizovat hladinu cholesterolu.

INGREDIENCE

½ šálku jemného nebo hrubého arašídového másla

¼ šálku medu

½ šálku koncentrátu ze syrovátkové bílkoviny

½ šálku ovesných vloček

¼ šálku sušených slazených brusinek

1 šálek = 240 ml

POSTUP

Ve velké misce smíchejte všechny ingredience do hladka. Hmotu zformujte do 10 koulí a vložte do chladničky. Podávejte po 2 ks na dezertním talíři. 

1 PORCE OBSAHUJE: 286 kcal, 14 g tuku (z toho 3 g nasyceného), 12 mg cholesterolu, 136 mg cholesterolu, 31g sacharidů, 3 g vlákniny, 14 g bílkovin

ČOKOLÁDOVÝ ZÁKUSEK 

12 porcí

Mlsání bez výčitek. Čokoládový zákusek

Čokoládový zákusek

Tvaroh a vejce dodají do zákusku dvakrát tolik bílkovin, než je v běžném pečivu, ale přitom je tato dobrota energeticky poměrně chudá. Kakaový prášek obsahuje flavonoidy s antioxidačními účinky, chránící buňky před poškozením. Kakao a tmavá čokoláda ještě poskytují fenylethylamin, z něhož se uvolňují do mozku opioidní endorfiny, navozující pohodu a uvolnění. 

INGREDIENCE

1 celé vejce + 4 vaječné bílky

¾ šálku 1% nízkotučného tvarohu

1 lžička vanilkového extraktu

½ šálku roztavených čokoládových pecek, posléze ochlazených na čerstvou čokoládu

¾ šálku polohrubé mouky

¼ šálku kakaového prášku

½ lžičky prášku na pečení

¼ lžičky soli

práškový cukr k ozdobení

1 šálek = 240 ml

POSTUP

Předehřejte troubu na 200 °C a postříkejte plech olejem na pečení.

Do hladka po dobu cca 45 sekund umixujte vejce, bílky, tvaroh a vanilku v kuchyňském robotu. Přidejte ke směsi roztavenou čerstvou čokoládu a mixujte ji dalších 15–20 sekund. Ve střední nádobě smíchejte kakaový prášek, prášek na pečení, sůl, vejce, mouku a vytvořte z nich těsto, které rozetřete rovnoměrně na plech. Pečte po dobu 18-20 minut a potom nechte vychladnout. Rozkrájejte na 12 čtverců a poprašte práškovým cukrem.

1 PORCE OBSAHUJE: 104 kcal, 4 g tuku (z toho 2 g nasyceného), 19 mg cholesterolu, 95 mg sodíku, 11 g sacharidů, 1 g vlákniny, 5 g bílkovin

PARFAIT Z RICOTTY 

1 porce

Mlsání bez výčitek. Parfait z ricotty.

Parfait z ricotty vypadá skvěle

Použité třešně obsahují antokyaniny, což jsou silné protizánětlivé sloučeniny, které snižují riziko zánětů ve svalech a kloubech. Ricotta nabízí vápník, podporující pevnost kostí (obsahuje v jedné porci téměř 40 % denní doporučené hodnoty), a mléčné bílkoviny. Opečené oříšky poskytují parfaitu originální výraznou chuť i v malém množství. 

INGREDIENCE

2 polévkové lžíce orestovaných mandlí

½ šálku částečně odtučněného sýra ricotta

2 lžičky medu

½ lžičky vanilkového extraktu

½ šálku mražených třešní nebo jiného ovoce

POSTUP

Mandle pražte v jedné vrstvě v troubě při 200 °C po dobu 7–10 minut a pravidelně je obracejte. Potom v malé misce smíchejte sýr ricottu, med a vanilkový extrakt. Hladkou směs vložte do vyššího šálku, nahoře ozdobte rozmraženými třešněmi a posypte loupanými mandlemi.

1 PORCE OBSAHUJE: 292 kcal, 14 g tuku (z toho 6 g nasyceného), 38 mg cholesterolu, 38 mg sodíku, 157 g sacharidů, 3 g vlákniny, 17 g bílkovin

TEXT: ELISABETH M. WARD

FOTO: MOYA McALLISTER