Herkulovská série – Reg Park

Herkulovská série - Reg ParkHerkulovská série

REG PARK

Nechť mi zarytí fanouškové Steve Reevese prominou, ale nejlepší nakonec! V roce 1960 bylo Parkovi třicet dva let, byl držitelem dvou titulů Mr. Universe a žil s rodinou v Jižní Africe. Po ohromném úspěchu filmů s Reevesem se konkurenční společnost rozhodla využít zájmu o herkulovské téma, nicméně neměli herce – až přišli na Parka. „Zavolali mi domů a nabídnuli, abych přiletěl do Itálie na kamerové zkoušky,“ vzpomíná Park. „Když mne viděli, řekli pouze: To je postava, kterou hledáme! Natočili jsme pár záběrů s nalepenými vousy, vrátil jsem se do Afriky a zanedlouho zazvonil telefon: Testy dopadly výborně. Vraťte se zítra a podepíšeme smlouvu!“
Park natáčel v tak zvaném Cinema City nedaleko Říma, které nechal postavit Mussolini, a v době jeho příjezdu tady zrovna dokončovali megahit Cleopatra s božskou Elizabeth Taylorovou. Byla to doba, kdy se do Itálie sjížděli kulturisté jako Lou Degni, Ed Holovchik, Samson Burke a Gordon Mitchell. Park sám sebe nikdy nepokládal za herce a přiznal, že filmy točil hlavně kvůli penězům; naopak popíral, že by měl větší talent než Reeves. Před natáčením si v duchu říkal: „Ve filmech účinkuje spousta lidí. Když to zvládnou oni, já to dokážu taky.“ Neměl ani zbytečné obavy, ani přehnané ego. Park strávil v Itálii čtyři roky a natočil pět filmů.
Nepočítáme-li klasické dílo Romulus a Remus, viděl jsem díky satelitní televizi filmy většiny herkulovských kulturistů. Z těch starších postavami kromobyčejně vynikají dva, Reeves a Park, nicméně tam, kde Reeves připomíná svalnatého zápasníka typu Apollona, má Park svojí brutální robustností ke slavné soše Herkula Farnézského nejblíže.
Filmografie: Hercules in the Haunted World (1961), Hercules and the Captive Woman (Herkules dobývá Atlantidu, 1961), Hercules, Prisoner of Evil (1964), Hercules the Avenger (1964), Maciste in King Solomon´s Mines (1965).