Vyřeší CLA problémy s nadváhou?

 

l text: IVAN MACH  l foto: M&F

Potravina Porce Obsah CLA (mg/porce) Máslo 1 lžička (7 g) 76 Jogurt 1 kelímek (150 g) 1050 Tavený sýr 1 plátek (28 g) 169 Tvrdý sýr 1 plátek (28 g) 108 Pečený hovězí steak 100 g 730 Rostlinný olej 1 lžička (5 g) 1

 

CLA ve světle vědy

Odborníci z Lousiana State University v USA, kteří publikovali výsledky svých mnohaletých výzkumů v časopise American Journal of Physiology, jí přisoudili, že – tlumí potřebu přijímat nadměrné množství energie (mírní pocity hladu) – tlumí růst tělesné tukové tkáně – zvyšuje rychlost metabolismu a tlumí její pokles zejména v noci (zvyšuje energetický výdej) – zamezuje odbourávání svalové tkáně (katabolismus) v důsledku sníženého přívodu energie.

Zjistili zajímavou skutečnost, že strava obohacená CLA měla pozitivní vliv na odbourání tukových vrstev nezávisle na tom, kolik tuku obsahovala. Jinými slovy, jestliže máme ve stravě dostatek CLA, nemusíme se tuků tolik obávat. Třeba proto čerstvě nadojené kravské mléko (kolem 4–5 % tuku) nebylo u našich předků důvodem k tloustnutí a obezitě.Tendence vyloučit tuky ze stravy vůbec má totiž jeden velmi negativní důsledek – snižuje se aktivita vitaminů A, D, E a K a hormonů, které jsou výhradně rozpustné právě v tucích.

Když Američan Dr. M.W.Pariza objevil CLA v r. 1987 v hovězím mase, zajímal ho hlavně její účinek na zhoubné nádory, protože o příbuzné kyselině linolové bylo známo, že působí jako karcinogen. Ke studiu si vybral hovězí maso obsažené v hamburgerech, aby studoval, jaké karcinogenní látky lze v této potravině očekávat. Zjistil, že posunutí dvojné vazby uvnitř molekuly CLA znamená úplně opačný účinek než u linolové kyseliny! U CLA z hamburgerů byla tedy naopak prokázána antikarcinogenita podobně jako např. u selenu! Kromě ní dokázal Pariza, že CLA ještě působí proti ateroskleróze a patří mezi silné antioxidanty. Potom už nebylo složité doložit, že CLA zamezuje oxidaci LDL-cholesterolu na nerozpustnou formu, zlepšuje poměr mezi užitečným HDL- a škodlivým LDL-cholesterolem a celkově snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Není to senzace, že látka, která se výhradně vyskytuje v živočišných tucích stejně tak jako cholesterol, nás zároveň chrání proti škodlivým účinkům tohoto strašáka?

Není divu, že povzbudivé výsledky vědeckého výzkumu CLA nebývale rozšířily zájem o tuto látku i v dalších vědeckých kruzích. Dnes se zdá, že CLA může u diabetu 2. typu prokázat stejnou službu jako trojmocný chróm, tj. stabilizovat hladinu krevního cukru. Nadějně také vypadají studie antitrombotických (proti krevním sraženinám) a imunitu zvyšujících účinků CLA.

 

Začněme u hubnutí

Přestože na seznamu příznivých účinků CLA přibývají stále další a další položky, zůstaňme zatím u tak užitečné vlastnosti, kterou je podpora při hubnutí. CLA je odpovědí na věčně kladenou otázku LZE ZMĚNIT TUK NA PĚKNÉ TĚLESNÉ TVARY? Stále větší počet českých a slovenských žen zjišťuje, jak účinně jim tato přírodní látka pomáhá měnit tukové zásoby na svalovou hmotu. Zeštíhlovací strategie s CLA byla vědecky ověřena a je podložena studiemi zveřejněnými ve vědeckých časopisech.

Jedna studie se prováděla na jednasedmdesáti obézních jedincích, kteří dodržovali nízkokalorickou dietu a nenáročný cvičební program. Polovina z nich užívala přibližně tři gramy CLA denně, zatímco druhá polovina dostávala placebo (neúčinnou látku) se slunečnicovým olejem. Po šesti měsících shodily obě skupiny celkem v průměru dvě a půl kila. Zajímavé bylo, že samotný doplněk výživy s CLA sice přímo nepřispěl k váhovému úbytku, ale jakmile účastníci skončili s dietou, zabránil jim nabrat tuk zpátky. Místo tuku přibírali svalovou hmotu, která jim výrazně zpevňovala a tvarovala postavu. Studie dokázala, že CLA je vhodný přípravek pro kontrolu váhy, jednoduše z toho důvodu, že pomáhá lidem, kteří drží dietu, štíhlou postavu udržet, když už jednou dosáhli žádoucí hmotnosti.

Vědci, kteří výše zmíněnou studii prováděli, také zaznamenali, že jednotlivci, kteří užívali doplněk s CLA, vykazovali méně depresí. Zdá se, že u skupiny užívající CLA se méně často vyskytovaly nepříjemné pocity, jež jsou při dietách a hubnutí běžné. Jinak vyjádřeno – CLA jim pomohla v dietě vytrvat a její výsledky udržet.

 

Jaký je mechanismus působení CLA?

Teprve nedávno přinesla věda výklad mechanismu působení CLA při kontrole hmotnosti a podpoře svalového růstu. O enzymu lipáze je známo, že přispívá k uvolňování tuku z tukových buněk. CLA lipázu aktivuje, takže účinkem CLA se uvolní více mastných kyselin z tukových zásob do krevního oběhu, který je přenáší do mitochondrií svalových buněk, kde se spalují. Lipoproteinlipáza naopak podporuje transport tělesných mastných kyselin do tukových buněk a CLA její aktivitu oslabuje (inhibuje), takže tuk má menší sklony k ukládání.

  • Na University of Memphis (USA) užívaly dvě skupiny (po 27 osobách) zkušených fitness trenérů CLA (5600 mg/den) nebo placebo (olivový olej). Ve skupině s CLA se zvýšily silové výkony v benčpresu a leg-pressu v průměru o 13,6 kg/měsíc, zatímco ve skupině s placebem pouze o 4,3 kg.
  • Na Kent State University užívaly dvě skupiny (po 24 osobách) začínajících kulturistů buď 7200 mg CLA/den, nebo placebo (rostlinný olej). Po šestitýdenním tréninku dosáhla skupina s CLA pozoruhodných výsledků při budování svalové hmoty a nárůstu síly. Přírůstky celkové svalové hmoty, obvodu bicepsu a nárůst síly byl téměř o 100 % vyšší než u skupiny, která užívala placebo.

Za doporučenou denní dávku pro běžnou populaci, usilující o kontrolu hmotnosti, se považuje 100–300 mg denně. U sportovců, kteří chtějí ztratit co nejvíce tuku, podpořit svalový růst a výkon se osvědčilo dávkování 3000 mg/den, které se také doporučuje při obezitě. Zatím nebyly nalezeny žádné vedlejší účinky CLA.

 

Co tedy CLA všechno dokáže?

 

Zrychluje metabolismus Zřejmá výhoda, když chce člověk hubnout. Urychluje výsledek.
Redukuje tuk na břiše Břicho je jedna z oblastí, kde se tuk obvykle hromadí. Takových „pneumatik“ je někdy velmi těžké se zbavit.
Podporuje růst svalů Svaly spalují tuky, což také přispívá ke zrychlení metabolismu. Celkově velmi prospěšné při redukci váhy.
Snižuje cholesterol a tuky Cholesterol a triglyceridy jsou krevní lipidy (tuky), o kterých je známo, že zvyšují riziko aterosklerózy.
Zvyšuje aktivitu inzulínu Zvýšení aktivity hormonu inzulínu může pomoci zabránit vzniku cukrovky a lépe kontrolovat tělesnou hmotnost.

 

Podle všeho se tedy zdá, že CLA stojí za vyzkoušení, a to zejména u osob, které se nesmiřují s nadváhou a jsou ochotny se jí zbavit tzv. aktivním hubnutím. Spočívá v tom, že do boje proti ní zapřáhneme kromě CLA a dalších doplňků výživy také aktivní pohyb a cvičení, o rozumných změnách v jídelníčku ani nemluvě. Dokážete to i vy?