Tajemný Chuck Ahrens

Tajemný Chuck Ahrens

Nejpopulárnější kulturistický cvik, benčpres, Ahrens dělal zřídka, ale kdyby jen trochu chtěl, možná mohl vytvořit rekordy pro dalších 20 let. Renomovaný historik síly David P. Willoughby (1970) udává Ahrensovy parametry jako 183 cm/127 kg a dává mu kredit za výkon 254 kg až 260 kg, odvozený na bázi jeho jiných tlakových výkonů. Přestože Ahrensovy benčpresy de facto nikdo neviděl, máme údaj, týkající se opakovaných tlaků vleže se 181 kg. Podle Merjaniana udělal Chuck 20 opakování (=teoretické maximum 292 kg), ostatní prameny se shodují na 28 opakováních. Háček tkví v tom, že 28 tlaků se 181 kg by představovalo sílu pro jednorázové vzepření 333 kg, ovšem na to si svět musel počkat až do roku 1994. Je proto zřejmé, že muselo jít o NĚKOLIK sérií tlaků. Prostřih do současnosti. Na exhibici při soutěži Arnold Classic 2000 zacvičil policista z Pittsburgu Robert Thomas (s trikem BLAST) 28 benčpresů s činkou vážící 182 kg, zjevně s cílem Ahrense překonat. Možné to tedy je…

Vydržte ještě dvě historky. Začátkem 60. let požádal Ray van Cleef, expert na sílu a vážený redaktor časopisu Strength&Health, Ahrense o schůzku. Měli se sejít na Muscle Beach, udělat sadu póz a napsat rozhovor. Když došlo k setkání, Ahrens jako obvykle přišel v kalhotách a volné bavlněné košili na míru. Cleef řekl: „Fajn, svlékni se a jdeme na to!“ Charlie odtušil: „Zůstanu tak, jak jsem.“ Tím schůzka skončila a načuřený Cleef, který vážil cestu až ze San José, později dodal: „Ten chlap je učiněný magor!“ Ahrens rád parkoval u činkárny na stejném místě. Jednou přijel a zjistil, že na jeho místě stojí kabriolet s mladíky, kteří se mu z auta smějí a ukazují v posměšném gestu prostřední prst. Chuck vylezl z vozu, popadl jejich volant a škubnutím jej vyrval z ložisek. Takovou měl páru!

Čím uzavřít profil tajemného Chucka Ahrense? Snad opatrným konstatováním, že zřejmě vlastnil nejmohutnější a nejsilnější ramena své éry, dvacet let před Billem Kazmaierem, a že pohazoval váhami, o nichž registrátoři rekordů nechtějí ani slyšet. Nesporné nicméně je, že naznačil cestu, jak jednoduchým tréninkem a specializací vybudovat masivní, super-silné svalstvo. Poslední zpráva z roku 1995 oznamuje, že je na penzi, váží asi 110 kg a pořád nosí dlouhé rukávy. Letos by měl 76 let, avšak ví někdo, kde a jestli vůbec žije? Co ale žije dál, je legenda Chucka Ahrense, ať již ve vzpomínkách, hrstce nekvalitních snímků, naší Kronice nebo v rýmovánce Chuck, strong as a truck!