Klasický portrét: Marián Juráš

a-jur.jpgCo se týče obrazové prezentace v časopisech, byla média k zootechnikovi s působností na okres Bratislava-venkov značně štědrá. Barevné snímky v časopisech Tréner, Štart i v Ročence kulturistiky, dva rozsáhlé profily s popisem tréninku – co víc si mohl přát? A to se na pódiích pohyboval jenom čtyři roky.

Narodil se 24. července 1948 v Bratislavě a už na základní škole hrál ligový hokej za žáky Slovanu a stolní tenis za Lokomotivu Bratislava. Na ledové ploše zůstal i po přestěhování do Trnavy, kde studoval zemědělskou technickou školu. Tam náhodou uviděl v časopise Fizkultura i Sport snímky polského borce Krydzińského, koupil si činky a začal cvičit.

Po maturitě odešel na vojnu do Vyškova, po dvou letech se vrátil domů a přihlásil se do TJ BSP Vinohrady. Startoval na pohárových soutěžích v roce 1970, z přeboru SSR 1971 v kategorii do 173 cm má stříbro (1. Ján Lamper), svého postavou podobného soka však na mistrovství ČSSR porazil (Juráš 62,87 bodu, Lamper 60,74 bodu).

Po roce perné přípravy Marián nezaváhal; v nové kategorii do 168 cm nedal šanci ani Lamperovi, ani Tlapákovi na mistrovství ČSSR ve Stříbře – druhý titul pro Vinohrady Bratislava. V roce 1973 Juráš zahájil dálkové studium na VŠP v Nitře, vyhrál přebor západoslovenského kraje, ale dál už nepokračoval.

Nezvyklá kombinace síly a svalové definice byla u Juráše IMO (In My Opinion) podmíněná dvěma faktory: vrozeným rychlým metabolismem a stravou (jedl hodně bílkovin a zeleniny, málo sacharidů). Proto mohl dělat v tréninku 5-6 opakování v sérii (tlaky na šikmé lavici prováděl se 120 kg, tlaky vleže hlavou dolů se 155 kg, dřepy do sedu s 210 kg), proto dokázal dva dny před mistrovstvím ČSSR 1973 vytlačit na lavici 175 kg, což je 100 kg nad vlastní váhu. Nejlepší výkon ve dřepu měl 185 kg a v mrtvém tahu 200 kg. Marián Juráš vážil 75-79 kg, měřil 167 cm, v pase měl 76 cm a biceps 43 cm.V současnosti ještě kondičně posiluje.