Praktická psychologie

l text: JOSEF ŠVUB l foto: archiv M&F

 

prakticka.jpg

Oblečení – zbrusu nové boty a soupravu Adidas – nosíte v tašce s logem MUSCLE&FITNESS. Možná máte rukavice Harbinger, minipřehrávač se sluchátky, iontový nápoj od Weidera a zásobu kreatinu na dva měsíce. Tolik k interiéru, který je oslnivý, vaše výsledky a výkony však vnějšímu vzhledu neodpovídají…

Trénujete každý den s myšlenkou: Stejně nikdy nebudu dobrý, natož vynikající? Cvičíte teprve půl roku a už jste si dali za cíl paže 45 cm? Prožijete den ve shonu a chvatu, a těsně před tréninkem zjistíte, že musíte kamsi odjet? Čeká vás důležitá zkouška ve škole, ale vy už týden kvůli tomu nespíte? Po tréninku se cítíte provinile, protože se vám zdá, že nesplnil vaše představy?

Poznáváte se? Uvedené příklady naznačují, že zřejmě nevěnujete pozornost jistým psychologickým faktorům. Možná vás úvahy pod body 1–8 zaskočí, pokuste se ale o nich seriózně popřemýšlet!

 

1. Plánujte každý den předem!

Zvažte a zapište si večer, co máte druhý den udělat, kolik času vám to zabere a jaké množství energie tomu obětujete. Snažte se střídat práci duševní a tělesnou (před tréninkem nejezděte 50 km na kole). Výhodou jednoduchého, bodového plánování je realistické rozvržení pracovních povinností, volného času a tréninku. Neméně důležité je posouzení, čemu dáváte momentální či výhledovou přednost.

 

2. Udržujte pozitivní náhled!

Bylo prokázáno, že zásadním faktorem, odlišujícím špičkové sportovce od těch průměrných, se zdá být pozitivní vztah k životu, sportu i tréninku. Značný díl této myšlenky staví na povaze člověka, nicméně pozitivní náhled lze vypěstovat. Ráno po probuzení si řekněte, že jste silní a svalnatí, plní elánu, i když to tak zrovna necítíte. Během dne si opakujte: Mám sílu, mám svaly, těším se na trénink. Pokud přijdou negativní pocity, zkuste je zmanipulovat tak, aby vypadaly alespoň zčásti pozitivně. Zpočátku bude tato činnost vypadat strojeně, ale čím déle vydržíte, tím přirozenější se stane. Nakonec se naučíte brát život optimisticky, začnete si více věřit a úspěchy na sebe nenechají dlouho čekat.

 

3. Postavte si realistické cíle!

Podobně jako v minulém bodu je určování realistických cílů jednou z podmínek pro úspěch v čemkoliv – práci, studiu i kulturistice. Sociologické studie ukazují, že nejúspěšnější lidé jsou silně zaměření na určité cíle. Bez cíle (už samotný název říká vše) nikdy nedosáhnete ničeho významného, ovšem cíl musí být reálný a přizpůsobitelný. Sport nestaví na náhodě, jakou je výhra jackpotu v loterii, a vítězství na mistrovství republiky s tím, že netrénujete nohy, nebo vytlačení 160 kg v benčpresu do půl roku, když vaše momentální maximum činí 80 kg, jsou předem odsouzeny k nezdaru. Dejte si cíl, který máte v dosahu – nikoliv naprosto mimo dohled.

 

4. Používejte relaxaci!

Dvacet minut duševní relaxace pomůže uspořádat vaši mentalitu a obnoví ubývající energii. Je úplně jedno, jakým způsobem budete relaxovat – meditací, poslechem hudby, čtením, strečinkem, jógou nebo krátkým spánkem, hlavně si najděte čas.

 

5. Trénujte s nadhledem!

Zejména mladší sportovci se domnívají, že velké bicepsy či medaile ze soutěže patří k nejdůležitějším věcem v životě. Sport může být zábavou, lékem i motivací, ale stále je to jenom hra. Pokud od počátku zaujmete úměrný nadhled, bude vás bavit a těšit o to déle. Položme otázku takto: „Budou vaše bicepsy stejně důležité za deset let?“

 

6. Netrvejte na dokonalosti!

Jednou ze zhoubných a naprosto nesmyslných představ sportovců je to, že musí být ve všem téměř dokonalí – a pořád. Žádný špičkový borec – Jágr, Dvořák, Neumannová, Železný, Coan ani Coleman – nedokáže soustavně podávat perfektní výkony. Psychologové říkají, že potřeba ideálního, bezchybného jednání je obvykle protipólem touhy po sebekontrole. Neustálé zaměření na chybičky odvádí pozornost od důležitějších činností. Pamatujte, nikdo není dokonalý.

 

7. Buďte trpěliví!

Za jak dlouho byste snědli koně po malých porcích? Jak se stanete dobrým sportovcem? S každým dalším tréninkem. Nemyslete pořád na to, kdy už jím budete, ale jděte za svým cílem krůček po krůčku. Soustředění na malé a pravidelné pokroky vás obrní proti přirozeným obavám z „velkého“ cíle, a vaše sebedůvěra poroste. Slyšte slova Buddhova: „S vytrvalostí se každá práce stává snadnější. Nedošlo při tom ke změně povahy věcí, ale zvýšila se naše schopnost je vykonávat.“

 

8. Nevzdávejte se!

Když přijdou problémy a potíže, máte dvě možnosti: jít dál, nebo všeho nechat. Úspěšní lidé a sportovní šampióni jdou dál přes jakékoliv překážky, a dělají to, co se udělat musí. Uvědomují si, že ne vždy dokáží vrátit vše do normálních kolejí, nicméně samotná snaha už zlepšuje situaci a produkuje ohromné uspokojení. Až budete příště v úzkých, zatněte zuby a pokračujte. Udržte si pozitivní náhled. Musíte věřit, že nakonec stejně dojdete ke svému cíli – pokud vydržíte. Nic není předem ztraceno a nic není tak beznadějné, jak vypadá!