Pocta průkopníkům: prof. Adrian P. Schmidt

schmidt.jpgMezi výrobce prvních posilovacích strojů a tudíž průkopníky bodybuildingu z přelomu 19. a 20. století se rovněž řadí Adrian Peter Schmidt z New Yorku, narozený 4. března 1872. V patnácti letech onemocněl tyfem a po vyléčení vypadal jako chodící kostra. Vystudoval uměleckou školu se zaměřením na sochařství, později zhotovoval kopie postav svalnatých atletů a to jej dovedlo až ke cvičení.

V roce 1901 vydal knihu s tipy pro zdraví a sílu, v níž popsal cviky se svým excelentním přístrojem „Automatic Exerciser.“ Tento na svou dobu geniální aparát se skládal ze závaží, kladek, řetězů a lankových převodů a využíval ke snížení skutečné tréninkové váhy principů mechaniky.

Vzpomeňte si na stroj na výpony, kde je k páce se závažím připojený řetízek a změna odporu se dosahuje zkracováním či prodlužováním páky. Navíc opakovaným taháním či tlakem se aktivoval složitý systém ozubených kol, takže každé opakování vytvářelo vyšší a vyšší odpor. Jak Schmidt napsal : „Tím dosáhnete za měsíc to, co by obvyklými metodami trvalo dlouhé roky.“ Už jen za tento vynález Schmidtovi přísluší titul „profesor,“ který si – jak bylo tehdy v módě – stejně sám přivlastnil.

Schmidt byl hubený a šlachovitý jako bič, vážil pouze 57 kg a nosil zakroucený knír s Van Dyckovskou bradkou. Vynikal ve shybech, snadno dělal 4 shyby na jedné paži, a jednou se přitáhl tak, ŽE PALCEM A UKAZOVÁČKEM SEVŘEL OČKO SVISLE VISÍCÍHO ŘETÍZKU! (Ovšem, řetízek musí vždy viset svisle). Nechápu, nebo jak se říká, mozek to nebere – taková síla! Zemřel 28. února 1964 ve věku 85 let.