Sandwina (3)

sandwina-erven.jpgPo příjezdu do USA v březnu 1911 vystupovali Max a Katie v Madison Square Garden v New Yorku. Kvůli velkému zájmu novinářů byla v dubnu 1911 sezvána zvláštní tiskovka, na níž více jak tucet expertů Sandwinu prozkoumal, změři l a zvážil. Novináři zaznamenali, že Katie měří 178 cm, váží 95 kg, má nadechnutý hrudník 112 cm, přes boky 110 cm, lýtko 41 cm a napnutý biceps 36 cm.

Závěrem Katie novináře a fotografy počastovala tím, že zvedla Maxe několikrát jednou paží nad hlavu, poté přidala i syna Teddyho a držela ve vzduchu víc jak 90 kg. Vzápětí se v novinách objevily články s textem „Tento ženský Herkules má báječnou postavu plnou symetrie, nepokaženou nadbytkem svalů,“ a titulky jako „Frau Sandwina, cirkusový zázrak. Podle expertů tělesně dokonalá.“

Koncem sezóny 1911 z ní kombinace cílené propagace s jejím unikátním talentem udělala skutečnou hvězdu a kasovní trhák. Její číslo bylo hlavním důvodem opakovaně vyprodaných vystoupení v mnoha městech Ameriky po celé léto 1912.

sandwinamax-erven.jpg   sandwina1936-erven.jpg

Tady ji na vlastní oči viděl historik D. P. Willouhgby: „Stále vzpomínám na povzdechy údivu i ohromení, když pomocnice sundala její plášť a mladá germánská superžena se objevila v korzetu a punčochách. Není divu, vždyť měřila téměř šest top, vážila 95 kg a měla míry 107-81-114!“ V roce 1918 v Istanbulu, za občanské války, nenašla místo v nemocnici a tak porodila druhého syna Alfreda na podlaze, ve 30. letech dostala angažmá v cirkusu WPA a na sklonku života provozovala s manželem a syny tavernu v Ridgewoodu, New Jersey.

Dne 21. ledna 1952 podlehla rakovině.