Pocta průkopníkům: Rheo H. Blair (4)

Pocta průkopníkům: Rheo H. Blair (4)

Vypráví Ron Kosloff.
Blair měl veliké znalosti, které získal od svého učitele a poradce, renomovaného dietologa Dr. Carltona Frederickse, profesora dietetiky na Farleigh Dickinson University v New Jersey. Frederick jako první doporučoval tuky, bílkoviny a HCl (kys. chlorovodíkovou) a radil nepřeceňovat sacharidy. Blair se později zaměřil na dietní poradenství a tzv. omlazování těla.

Tvrdil, že zdraví nezískáte cvičením, ale výživou, mírem v duši a správným mentálním postojem. Protože byl mimořádně sympatický a navíc nevtíravě okázalý, získal v Hollywoodu lukrativní post „odborníka na výživu hvězd.“ Jako jeden z prvních doporučoval mléčný a vaječný protein, tablety ze sušených jater a HCl. Jakmile si získal reputaci, začal vyrábět proteiny a celou řadu doplňků včetně vitamínů. Nakonec se spřátelil s Vince Girondou a seznámil jej s hodnotou svého proteinu.

Nemohu si pomoci, ale musím Blaira tak trochu označit jako „umělce v podvádění,“ z jiného pohledu „prodejce.“ Vzbuzoval totiž dojem, že když užíváte jeho protein, je v tom určitá dávka zázraku nebo kouzla. Jelikož většina kulturistů neměla peníze, začal nabízet svůj protein tak, že jej dával špičkovým borcům zadarmo a oni jej vychvalovali.

Přestože nikdy nehovořil o steroidech, věděl, že játrové tablety, jeho protein a tuk jejich účinky navýší. Když jste brali steroidy a správně se stravovali, byly výsledky 2-3krát lepší, než se samotnými steroidy. Poté, co Blair hodně zbohatl – a pamatujme, že hollywoodským hvězdám vypisoval tučné účty – úplně steroidy ignoroval.

Na foto Larry Scott propaguje Blairovy proteiny.