Dynamicke rozcvičení

Rozcvičení a dynamika

Každý sportovec ví, že před těžkým tréninkem se musí dobře prohřát, aby se ochránil před zraněními a zlepšil efektivnost tréninku. Přesto tuto zásadu řada cvičících stále ignoruje. Nejlepší je desetiminutové rozcvičení obsahující snadné kardio-cvičení a několik cviků na strečink. Někteří zkušení kulturisté zahajují trénink kardiem a strečink si nechávají až po tréninku, protože bylo zjištěno, že statický strečink (s výdrží 10–20 sekund) poněkud snižuje sílu.

Nyní se však zdá, že oba tyto přístupy už neplatí. Statický strečink se opravdu hodí k uvolnění až po tréninku, ale kardio před tréninkem prý příliš nepomůže. Zjistili to vědci z University of Massachusetts v Bostonu, kteří testovali deset studentů při výskoku, kterému předcházely dva druhy rozcvičení. Buď deset minut lehce šlapali na stacionárním kole a pak udělali čtyři cviky na strečink s výdrží 25 sekund, nebo se rozcvičili pomocí devíti dynamických cviků, včetně výpadů, rozštěpů a poskoků. Vědci zjistili, že při druhém typu rozcvičky studenti vyskočili o 2,6 cm výše než při běžném rozcvičení. Možná se vám tento rozdíl nezdá příliš velký, ale pokud jde o testování síly, je to opravdu významný rozdíl.

Proto při rozcvičení neztrácejte čas na běhacím pásu nebo na stacionárním kole, ale věnujte se spíše kalanetickým cvikům, jako je opisování kruhů pažemi, výpady, rozštěpy, poskoky na místě, které zahřívají svaly před tréninkem a připravují svaly a nervová vlákna na vyšší námahu.

foto: archiv M&F