Profil – Lionel Strongfort

Profil - Lionel Strongfort

„Roi du Muscles“ neboli svalový zázrak Lionel Strongfort se dočkal snad největšího počtu zpodobnění svého těla v mramoru a bronzu, než kterýkoliv jiný silák historie. Experti z časopisu Health and Strength ocenili v roce 1903 jeho postavu jako umělecky lepší než Sandowovu. Profesor Max Klinger, berlínský sochař, vytvořil podle něho bronzovou sochu v životní velikosti The Athlete, vystavenou v londýnské Gallerii. Také profesor Louis Taullion z Říma vytesal na žádost německé vlády několik mramorových soch tohoto atleta. Na základě měření dr. Sargenta z Harwardské univerzity se tvrdilo, že vlastnil symetričtější postavu než Sandow, přičemž elegancí připomínal Apolla a tuhými svaly Herkula (výška 174 cm, váha 80 kg, hrudník 95-105 kg, krk 42 cm, biceps 37 cm, lýtko 41 cm).

Narodil se v Berlíně 23. listopadu 1878. Jako hodinářský učedník potkal profesora Attilu a měl to štěstí, že jej slavný trenér vzal pod svá křídla, naučil siláckým trikům a chování na pódiu, navedl na cestu ke zdraví tím, že vyžadoval abstinenci od alkoholu a nikotinu, a nakonec změnil jeho původní jméno Max Unger na zvučnější Lionel Strongfort. V 17 letech už Max zvedal jednou paží 80 kg a soupažně 115 kg, zápasil s výtečnými tureckými zápasníky Youssuffem (Strašný Turek) a Halilem Adalim, kteří mu prorokovali velkou budoucnost v ringu, a rovněž usilovně boxoval. Na veřejnosti se poprvé objevil roku 1897 v Koster&Bial´s Theatre v New Yorku. Jak ale jeho reputace u publika rostla, mezi profesionály v branži kredit ztrácel. Ostatním silákům totiž nešly pod nos jeho nadsazené výkony, jimiž se bezostyšně chlubil. Tvrdil například, že přetrhne najednou 5 balíčků karet (=260 listů), což nikdo nedokázal.

Po vystoupení 23. ledna 1906 v Londýně už v očích odborníků propadl úplně. Reklama vyhlašovala, že Strongfort zvedá každý večer šroubovým tlakem jednou paží 142kg činku a nabízí 25 liber, každému, kdo jeho výkon zopakuje. Do té doby se nikdo nepřihlásil… až v lednu 1906. Jak bývalo tehdy zvykem, na pódium vyskočil štíhlý muž, činku přemístil, vytlačil nad hlavu, shrábnul 25 liber a odešel. Neznámým silákem nebyl nikdo jiný než Albert Attila (173 cm, 63 kg, bez spojitosti s prof. Attilou), výtečný vzpěrač, který Strongfortovu činku odhadl na 88 kg. Strongfortův legitimní výkon ve šroubovém tlaku se pohyboval kolem 107 kg a trhem jednoruč zvedal 80 kg.

Ačkoliv kolébkou Strongfortových začátků byla Amerika, mnoho let strávil vystupováním po evropských městech jako Berlín, Řím, Madrid nebo Londýn. Mezi jeho další silácká čísla patřilo udržení koně s jezdcem na klíně (v pozici Tomb of Hercules) a salto nazad s 15kg činkami v rukou. Vzpíral rovněž dva muže na tyči o společné váze 137 kg, nebo vleže na zádech s oporou kotníků a krku o stojany držel na břiše 4 dospělé muže. V Madridu pro pobavení španělského krále Alfonsa skočil do arény, vystřídal neschopného toreadora a zabil mečem býka. Značný zisk Strongfortovi přinesly poštovní tréninkové kurzy zvané „Strongfortizmus“, zpracované Theodorem Fettingerem a přeložené do mnoha jazyků. Později se staly bestsellerem v Mexiku a na Kubě. Lionel Strongfort zemřel v roce 1970 stár 92 let.