Weiderovi kulturisté: Ludwig Schusterich

Weiderovi kulturisté: Ludwig SchusterichWeiderovi kulturisté: Ludwig Schusterich

„V kulturistice nejsou špatné cviky, každý přispívá síle i rozvoji. Z mé sedmnáctileté praxe mohu říci, že dosažení vrcholu ve sportu vyžaduje více než tvrdou práci. K tomu abyste vynikli potřebujete inspiraci a spoustu potu. Jediným způsobem nalezení inspiračního přístupu jsou oblíbené cviky, a mým oblíbeným cvikem je dřep.“ Toto poselství sdělil Lud Shusterich v r. 1955 do magazínu Muscle Builder; jinak model z titulní stránky YOUR PHYSIQUE, srpen 1941. Dřepy mu pomohly dvakrát – nejprve jimi přibral váhu a svalovou hmotu, podruhé přispěly k obnovení formy po dlouhé pauze. Shusterich se narodil 31. března 1924 v jugoslávském Pregradu, záhy odjel s rodinou do USA a usadili se v Brooklynu, New York. Coby školák jako mnozí před ním i potom cítil, že ke spokojenosti potřebuje mohutnější postavu. Začal proto navštěvovat Cooper Athletic Club a provozovat vzpěračské cviky, ale svaly příliš nerostly. Hlavní kouč klubu Ludovi doporučil hluboké dřepy s usilovným dýcháním, které se brzy staly vášní i radostí mladého kulturisty. Jeho nohy i trup zmohutněly, nově nabytá síla jej nutila stejně tvrdě procvičovat i ostatní partie a v roce 1940 vyhrál titul Mr. New York City. Na AAU Mr. America 1940 skončil třetí za Johnem Grimekem a Frankem Leightem – úžasný úspěch v 16 letech! Svoje snažení o americké vavříny ještě dvakrát zopakoval, v jedenačtyřicátém byl pátý (1. Grimek, vyhrál však Most Muscular), ve dvaačtyřicátém třetí za Frankem Leightem.
Poté Shusterich odešel do armády a během 2. světové války sloužil v Pacifiku. Po demobilizaci se oženil, založil obchodní firmu a trénink musel jít stranou. Protože měl zdravý apetit, hodně jedl a jeho váha stoupla až na 105 kg (měřil 173 cm). Rozhodnutí k návratu do formy bylo dílem Ludovy manželky, která mu někdy v roce 1950 ukázala fotografie jeho bývalé svalnaté postavy. Za několik měsíců shodil 15 kg tuku a povzbuzen úspěšnou transformací začal uvažovat o soutěžním comebacku. Znovu s důvěrou cvičil dřepy a stará touha po tvrdém tréninku se vrátila. Roku 1951 dobyl titul Mr. North America v Montrealu, startoval na soutěži AAU Mr. America a byl čtvrtý na Mr. Eastern America (1. George Paine, 2. Irwin Koszewski, 3. Leroy Colbert). V roce 1954 zaujmul 5. příčku na AAU Mr. America (vítěz Dick DuBois) a ocenění Best legs (Nejlepší nohy). To již žil v San Diegu a trénoval u Leo Sterna. Zde soutěžil naposledy se ziskem 2. místa na Mr. Southern California (1. Jerry Ross). „Byly to dřepy, které inspirovaly můj nový svalový růst,“ prohlásil. „Bez nich bych nedosáhl žádnou kulturistickou slávu. Dřepy burcovaly mého ducha, dávaly mi důvěru, sílu, touhu trénovat a jít stále kupředu. Nezáleží na tom, jaký je váš oblíbený cvik, důležité je, aby dával inspiraci. Po tomto cviku budete mít tolik vervy, nekonečné energie a sebedůvěry, že se stejným elánem půjdete na všechny ostatní cviky!“
Lud Shusterich (jehož Master Blaster označil jako Physique Sensation), navázal v 60. letech spolupráci s Joe Weiderem, a jak stojí v tiráži časopisů, působil ve funkci Director of European operations. V podstatě jde o to, že jako emisar IFBB redigoval časopis Muscle Power/Mr. Universe, vycházející v Londýně, a zastupoval federaci v Evropě. Existuje fotografie z mistrovství ČSSR 1968, na níž Shusterich předává pohár absolutnímu vítězi ing. Jurajovi Višnému, a nebyl to nikdo jiný než Shusterich, kdo Arnoldovi v roce 1968 zajistil doklady pro odlet do USA. Zemřel roku 2004.