Portrét síly: Otto Arco

Portrét síly: Otto ArcoPortrét síly: Otto Arco

Pojďme se na chvíli vrátit o sto let nazpátek, do zaniklého světa varieté, music-hallů, vaudevillů, cirkusů a nočních klubů, kde všude vystupovali zápasníci, artisté a siláci. K těm nejznámějším patřil Otto Arco, vlastním jménem Otto Nowosielski, narozený 1881 v Polsku. Začínal jako gymnasta v polském Sokole, pak zápasník a vzpěrač lehké váhy v Rakousku. Kolem roku 1905 už byl nejlepším řecko-římským zápasníkem své třídy na světě a jedním z prvních vzpěračů, kterým se podařil tehdy oceňovaný výkon, zvednutí dvojnásobku tělesné váhy. Arco byl de facto druhý s kontinentálním nadhozem 126 kg při váze těla 63 kg (jako první zvedl dvojnásobek Emil von Mogyorossy, 144,2 kg při tělesné váze 68 kg). Vyrazil rovněž od ramen 139 kg a trhem jednou paží zvedl 70 kg (jako první na světě zvedl takto více, než sám vážil).
Arco hodně cestoval, navštívil Austrálii a s partnerem von Mogyorossym jako duo KROTON BROTHERS také Ameriku. Svojí postavou a kvalitou svalů vyvolával senzaci (výška 160 cm, váha 62-66 kg, v roce 1934 měl hrudník 114 cm, biceps 42 cm a pás 81 cm) a vyhrál soutěž o nejlepší postavu v Evropě plus mezinárodní soutěž „Most perfectly built man“ v roce 1913. Ačkoliv Arco výtečně ovládal řemeslo artisty, svojí silou obvykle převyšoval sílu mnohem těžších mužů a tak musel dělat untermana čili spodáka. Rozdíly ve váze působily efektně v čísle, kde jednou paží vytlačil partnera nad hlavu, lehl s ním na zem a zase vstal – stále s nataženou paží. Uvažte Arcovu sílu a pružnost, když top-man vážil 75 kg a zvedač jenom 63 kg!
Takovými čísly si Arco vypěstoval obdivuhodnou postavu. Na paže s oblibou trénoval kliky ve stojce a na nohy dřepy s činkou, drženou jednou paží nad hlavou. Ve věku 60 let Arco stále vystupoval; měl angažmá ve Folies Bergeres, v londýnském Hippodromu, ve Winter Gardens v Berlíně, u Ringling Brothers Circuss v USA a Ricard&Fuller Circuss v Austrálii. Vydal také tělocvičný kurs, založený na bázi akrobacie a napínání svalů. Rozesílal jej z New Yorku, kde strávil své pozdní roky, respektován siláky z celého světa, až do smrti v květnu 1960.

Rubriku KRONIKA připravuje JOSEF ŠVUB