Síla z minulosti: Louis Cyr (2)

bbb_cyr_pose02.jpgV Cyrově době se v profesionálních kruzích nosilo tvrzení, že ten a ten silák býval v mládí slabý a nemocný, což ale v případě Louise neplatilo. Tento přírodní Herkules, pocházející z robustního francouzsko-kanadského rodu, byl mimořádně silný už jako batole, když prý převrátil stoličku, naložil na ni hromadu dříví a náklad tahal po světnici, jako sedmiletý nosil na ramenech půlmetrákové telátko a v patnácti, kdy byl „téměř tak široký jako vysoký,“ měl sílu dvou běžných mužů.

Jeho otec Pierre, původem Francouz, byl normální, 173 cm vysoký a 72 kg vážící farmář a lesní dělník, ovšem matka Philomene Berger Verroneau-Cyr, učiněná Amazonka, čněla do výše 187 cm vážíc 120 kg! Snadno prý vylezla na žebřík se 45 kg pytlem zrní na každém rameni a 90 kg pytlem obilí pohazovala jako pírkem; není divu, že dirigovala celou rodinu a děti (měla jich sedmnáct) poslouchaly jako hodinky.

bbb_cyr_pose03.jpgTaké matčini rodiče byli velcí a silní, třeba otec měl 120 kg na 190 cm. Louis se z takových statných předků narodil uprostřed Občanské války – přesně 11. října 1863 a vážil plných 8 kg. Za rodiště se obecně pokládá St. Cyprien de Napierville, víska poblíž Montrealu v provincii Quebec, a jeho původní jméno znělo Noé Cyprien; na Louise jej po francouzském králi Ludvíkovi přejmenovala sama matka.

Louis Cyr měl ještě o nějakých 12 let mladšího bratra Pierra, který se spíše „potatil,“ neboť dorostl jen do 174 cm s váhou 74 kg (ve 20 letech) – Louis vážil ve dvaceti plných 136 kg! Tenkrát panovaly zlé časy a sehnat práci bylo obtížné. Rodina se tedy roku 1879 sbalila a odjela do USA; stejnou cestu podniklo během 80 let na 900 tisíc obyvatel Quebeku a historikové tvrdí, že tento exodus zpomalil vývoj frankofonní provincie o desítky let.

bbb_cyr_pose5.jpgSpolupracovníci Cyra přemluvili, aby zkusil sílu proti majiteli místní tělocvičny profesoru Donovanovi, jehož následně porazil ve zvedání činek. K první Cyrově veřejné ukázce síly došlo roku 1880. Měl sedmnáct, vážil 101 kg a nadzvedl do vrchu naložený vůz, zapadlý do bahna na deštěm rozmáčené cestě. Vlezl pod vůz, zapřel se zády a koně náklad vytáhli ven – tak se zrodil nápad na „Zdvih zády,“ jenž jej později tak proslavil.

V osmnácti se Cyr postavil tehdy nejsilnějšímu muži Kanady . Vítězem měl být ten, kdo zvedne rukama nad zem nejtěžší kámen. Po sérii úspěšných zdvihů lehčích kamenů Cyr nakonec odlepil od země neforemný žulový balvan vážící 217,5 kg, což Michaud nedokázal. Přibližně v té době se Louis, žijící s rodiči ve městě Lowellu, Massachussetts, zakoukal do subtilní dívky Meliny Courtois (nebo Comptois), tajné Michaudovy lásky. Vzali se v lednu 1888 v Saint Jean de Matha a tak Louis překonal Michauda podruhé. Po svatbě Cyr pracoval několik měsíců jako dřevorubec a kvůli enormní síle se na naléhání předáka vydal hledat širší uplatnění svých schopností.