Lucemburský herkules (3)

Marx a Grun vytvořili duo „The Brothers Marx“ a John od té doby přidával ve jméně za pomlčku Marx. Oba muži odjeli do Londýna, kde zahájili velice úspěšné turné, ale potom se Grun osamostatnil a vytvořil si svoji vlastní exhibici. Roku 1905 v Eastbourne regulérně zvedl s popruhy 25-30 mužů a váze 2 tuny. Jeho další specialitou bylo přeseknutí řetězu holou rukou.

Nechal jej napnout mezi dva sloupy, sedl si na něj a pohoupal se; pak úderem malíkové hrany ruky řetěz přeťal. Po opakovaných zlomeninách malíčku však tento trik z repertoáru vyřadil. Nesmíme zapomenout na činky – ale jaké to byly činky!

Marxovy „vyzývací činky,“ které zvedal každý večer mimo neděle, nesvedl nadzvednout – natož vyrazit nad hlavu – nikdo vyjma jejich majitele. Na zvednutí těchto činek Marx vyhlašoval značnou finanční prémii, nikdy ji však nemusel vyplatit, a uzavíral rovněž sázky.

První vážila 60 kg, druhá 65 kg, a obě měly osy o průměru 70 mm (jsou na snímku pod vizitkou). V muzeu v Mondorfu však jsou další dvě činky podobného účelu, jen o něco lehčí. První váží 49 kg, 70 mm úchopová část měří 13 cm a koule mají průměr asi 18 cm; na délku tedy cca půl metru.

Lehčí činka (44 kg) má menší koule (17 cm v průměru) a s „tenčí“ osu 67 mm. Na obou osách je navlečeno otáčivé mosazné pouzdro. Dokázali byste sevřít-obejmout prsty kus trubky, dlouhý 13 cm a mající v průměru 70 mm? Duté trubky a ne železa vážícího skoro 50 kg?

Trubka na stavbu lešení nebo konec vzpěračské činky měří v průměru „jen“ 50 mm. Zkoušel jsem to kdysi právě s trubkami z lešení, ale kvůli mým malým dlaním to byla marnost nad marnost – prostě TO NEJDE. Marx (nebo Grun-Marx) to dokázal a rozměry jeho dlaní si uvedeme později. Používal taky zvláštní závaží na testování obchodních vah s vybráním na uchopení, vážící 32 kg, které sevřel do jedné ruky a vyhodil nad hlavu (viz. Foto v galerii).

Dále, jak uvádí Corriere dello Sport, June 1, 1898, Marx soupažně nadhodil 135 kg a udělal 4 opakování se 115 kg, přičemž činku pokaždé položil na podlahu. Je to udivující, vždyť vůbec nebyl zaměřený na vzpírání, ale soupažným trhem zvedl 105 kg, levou paží pak 70 kg a pravou 75 kg (osa měla navíc průměr 70 mm).

 

herkules5.jpg