Staromódní trénink

Příběh o tajemství efektivity v posilovně

l text: JOSEF ŠVUB l foto: archiv M&F

star.jpgZ přízemního okna budovy vyčnívaly dvě podrážky Kedových tenisek, ošlapané na vnějších okrajích do hladka. Majitel posilovny Vincenc Mironda užíval siesty v pohodlné židli a škvírou mezi špičkami tenisek pozoroval hemžení na autobusové zastávce před dívčí školou. Posilovna patřila do doby železné, která se datovala dávno před pec-decky, holistickým tréninkem a steroidy, kdy se soutěže pořádaly v sokolovnách a tanečních sálech vesnických hostinců. Dřevo a železo, podlaha z prken, na stěnách plakáty Gustava Frištenského a titulní stránky z časopisů Sport dla Wszystkich, Štart a Hercules. Bylo tu však čisto a místnost měla atmosféru i pach oné doby.

Do směru Mirondova pohledu vstoupil mladík. Po ujištění, že mluví s majitelem, začal vysvětlovat svůj problém. Trénuje už nějaký čas s kamarádem, ale vybavení je příliš obyčejné, jenom lavička, činka, stojany a pár jednoruček. V časopisech prý viděl aparáty jako protisměrné kladky, Girondovu opěrku pod lokty (při těch slovech zacukalo Mirondovi v koutku úst), multipres, legpres, deltové stroje a jiné učiněné zázraky. Mladík měl postavu štíhlého pantera, vážil 82 kg na výšku asi 180 cm. Vleže měl vytlačit 125 kg, ale zaostával ve dřepech, pokud je vůbec dělal. Mironda začal hovořit o důležitosti síly a základních cviků, byl však přerušen: „Vím o tom, já ale chci používat moderní metody!“ Z rozhovoru nakonec vyplynulo, že mladík skutečně nedřepuje, protože jej činka tlačí do ramen. V Mirondovi se téměř vařila krev: další děcko, které nerozezná skutečnost od vlastního zadku! Zklidnil se však a vysvětlil chlapci, že má spoustu práce (žádnou neměl), ale ať se vrátí v pět hodin.

star2.jpgAniž sundal nohy z okna, sáhl Mironda do šuplíku, vytáhl časopis FLEX, dovezený z USA, a nalistoval rubriku Factoids. Stálo tam například, že Peary Rader přibral ve 40. letech pomocí dřepů 40 kg za dva roky. Reg Park dosáhl největší přírůstky tehdy, když cvičil 20 hlubokých dřepů se 140 kg činkou. Moderní metody? Pche! EZ-činka byla patentována již v roce 1948 a supersety, burns, cheating, flushing, vynucená opakování a rest-pause nedlouho poté. Tak mladík chce moderní metody? Má je mít! A Mironda čmáral na list papíru tužkou, ukradenou z prodejny suvenýrů v městečku Flagstaff u Grand Canyonu v Arizoně.

Přesně o páté stál mladík v posilovně. V tílku a trenýrkách bylo zřejmé, že nemá nadbytečný tuk, ale neměl ani trapézy, vzpřimovače, stehna a hamstringy. Zdálo se chvílemi, že Mirondu považuje za relikvii z časů, kdy na poutích vystupovali siláci v leopardí kůži. „Řekněte mi, co je nejdůležitějším faktorem v tréninku?“ položil první otázku. „Přijít tam,“ odvětil suše Mironda. „Vážně, jaké je tajemství velké tělesné síly?“ Ani zde Mironda nezaváhal: „Dřepy.“ Mladík znervózněl. „Čím se dá zvětšit hrudník?“ Mironda opakoval jako ozvěna: „Dřepy.“ Po chvíli ticha z chlapce vypadlo: „Co byste mi poradil na přibrání váhy?“ Mironda s kamennou tváří řekl: „Dřepy. A mrtvé tahy.“ Zoufalý mládenec zkusil poslední dotaz: „A co benčpres?“ „Dvakrát týdně, ale až po dřepech.“ Hoch sklopil oči k zemi a zašeptal spíše pro sebe: „Kde jsou ty moderní metody?“ Mironda řekl, že vyzkoušejí pár věcí.

Opravdu, mladík vleže vytlačil 125 kg, avšak mrtvým tahem zvedl s bídou 120 kg. Při soupažném tlaku ve stoji skončil na 65 kg a tělo mu vibrovalo jako při tanci svatého Víta. „Tady je tvůj příští trénink,“ navázal Mironda a vydoloval z kapsy papír. „Těmito cviky procvičíš svaly lépe, než si vůbec dokážeš představit; zatím. Budeš mít užitečnou sílu a záda široká jako rejnok manta. Ale není to vůbec moderní!“

star3.jpgPoté začal vysvětlovat: „Dřepy. Udělej rozcvičovací sérii a potom 4 x 6–8 dobrých opakování v korektním stylu. Nakonec uber asi třetinu váhy a jdi na maximální počet opakování. Po každé sérii dřepů uděláš 15 dýchacích pulloverů s lehkou váhou. Soupažné tlaky s činkou, 1 x 8, 3 x 6 opakování. Činku přemístíš na prsa, čistou silou ramen a tricepsů vytlačíš do vzpažení a nahoře podržíš tři sekundy. Nezapomeň na opasek! Přítahy činky v předklonu, 4 x 6–8 opakování. S rovnými zády přitahuj činku do pasu a zkoušej najít pocit tahání zádovými svaly, nikoliv rukama. Teď teprve benčpres, 1 x 10, 3 x 6, 1 x 10 opakování. Používej silový styl s mírným odrazem od hrudníku. Po těžkých sériích uber váhu a zacvič 10 opakování s úzkým držením osy. Nakonec mrtvý tah a krčení ramen, 3 x 8 opakování. Zvedni činku od země do vzpřímení a pokračuj krčením ramen až k uším. To je jedno opakování.“

Mladík cvičil tento program dvakrát týdně, ale zpočátku jej musel rozdělit na polovinu, neboť prostě nedokázal udělat všechny série najednou. Každý třetí trénink se skládal pouze ze dřepů, benčpresu a mrtvého tahu, případně přítahů činky v předklonu. Pak se nechal přemluvit na soutěž v powerliftingu a napoprvé nazvedal v trojboji 530 kg. Pokračováním ve „staromódním“ programu přibral pět kilogramů svalů a musel vyřešit další dilema: powerlifting nebo kulturistika?

Ale to již pro nás není důležité…