Síla z minulosti: John Holtum

Síla z minulosti: John Holtum

V době největší slávy varietních siláků bylo mnoho těch, kteří zvedali těžké kanóny nad hlavu, drželi je na bradě, žonglovali s koulemi nebo dokonce nechali vystřelit z hlavně, kterou měli na ramenech. Pouze jediný muž se nicméně odvážil toho nejnáročnějšího kousku: chytit kouli, vystřelenou přímo na něho. Nezdálo se vůbec možné, aby tohle někdo dokázal, jeden silák to však dělal několikrát týdně. Jmenoval se John Holtum a narodil se v dánském městě Haderslev 28. října 1845.

V 15 se stal námořníkem na lodi ROSA a skončil v Kalifornii jako zlatokop. V San Francisku pak jako „Holton, the Californian Hercules“ a „Herr Holton, Man of Iron“ zahájil kariéru siláka v cirku Chiarini. Po návratu do Evropy roku 1870 začal uvažovat o provedení triku s chycením dělové koule. Po dvou letech zkoušení a několika nehodách (jednou mu projektil utrhl prst) trik zdokonalil tak, že mohl veřejně vystoupit.

Holtumovo vystoupení bylo vskutku atraktivní podívanou. Na jedné straně pódia nabíjeli pomocníci kanón, pak zazněl ohlušující výstřel a koule vyletěla přímo na siláka, stojícího na opačné straně. Na rukou měl pevné rukavice a na prsou tlustou koženou podložku. Výbušná nálož byla jistě slabší, než jakou by použili vojáci při bitvě, snad také koule byla dutá, ovšem i tak se jednalo o nebezpečný výkon, vyžadující ohromnou sílu, ocelové nervy a bleskurychlé reflexy.

Jakmile Holtum kouli chytil, hodil ji na zem, aby zabránil spáleninám. To již měl pseudonym „The Cannonball King.“ Tvrdí se, že Holtumova postava měla tak přitažlivé tvary (svaly) a ženy jej natolik obdivovaly, že jej pařížské fanynky nechtěly nechat vystupovat, aby si neublížil. Později se Holtum oženil s pěknou jezdkyní na koni a odešel do zaslouženého odpočinku v Anglii. Zemřel v osobním míru prvního válečného roku 1919, stár 74 let.

holtum.jpg