Portrét z minulosti: Rex Ravelle

ravelle1953

V době dávno minulé  – to podle věku a vnímání toku času, před objevením a za zpoplatněním internetu, jsme se zprávy z dění v bodybuildingu dozvídali se značným zpožděním, náhodou a někdy taky vůbec. Internetové vyhledávání je sice rychlé, nicméně jaksi pasivní, postrádá prvek usilovného pátrání v archivech, činění výpisků do kartotéky a podobně. Tuhle informaci ovšem z internetu mám, a rovněž se zpožděním.

Bodybuilder a herec, majitel posiloven v Honolulu Rex Ravelle, zemřel v Chula Vista, (San Diego, Kalifornie), dne 21. května 2011 ve věku 95 let.

Rex – to se ještě jmenoval Genarro De Nuccio, narozený v Neapoli 5. května 1916, přijel s bratry Giacominem, Marianem a rodinou do New Yorku roku 1920. Z učení odešel v šestnácti a dal se naverbovat k pobřežnímu obchodnímu loďstvu. Ve volném čase trochu vzpíral a provozoval tzv. physique training, až jej

ravelle025

v roce 1938 objevil hollywoodský agent a pozval na casting pro funkci kaskadéra&záskok za Johnnyho Weismüllera v několika filmech o Tarzanovi. Když Spojené státy vypověděly v roce 1942 válku hitlerovskému Německu, pouze přešel na palubu lodi U.S. NAVY, s níž se zúčastnil bojů v Tichomoří.

Napadá mne, jak to organizačně zvládal a nakolik se fitness-centra (tehdy health-clubs, kluby zdraví) ve městě s 250 tisíci obyvateli vyplatila. V roce 1957 měl manželku Shirley a byl otcem čtyř dětí. Na druhé soutěži, Mr. America Pro v roce 1954, skončil mimo hlavní pořadí, podobně jako na Mr. USA 1956, odkud ale mám část dobového článku. Titul získal Bill Pearl.

ravelle026

Po válce opět skončil v Kalifornii a hned v roce 1946 – už jako Rex Ravelle – se zúčastnil soutěže AAU Mr. California, kde obsadil 3. místo v nejvyšší kategorii (1. Ken Graham, 2. Bill Trumbo). Začátkem 50. let m.s. odjel do Honolulu na Havaji a uvedl do činnosti posilovnu Apollo Club na Bishop Street; její součástí bylo též oddělení pro ženy a nakonec těchto zařízení vlastnil šest.

Na pódiu se představilo patnáct bodybuilderů s nádhernými postavami. Vince Gironda, Eric Pedersen, Bob McCune, Bill Pearl, Jimmy Paine, Timmy Leong a Rex Ravelle z Hawaje, Floyd Page, Bob Shealy, Clancy Ross, Lyle Fox, Charles Mallon, Larry Ross, Zabo Koszewski a Elias Rodriguez. Ravelle má vynikající postavu, 183 cm a 93 kg, ten typ se širokými rameny, jenž se tolik líbí publiku. Ačkoliv má velké míry, kvůli širokým ramenům a dlouhým pažím se jeví štíhlejší, než ve skutečnosti je. Vcelku ale vypadal báječně a byl pěkně opálený.

ravelle003

Má se za to, že Ravelle jako jeden z prvních předváděl ikonickou „vítěznou pózu,“ jíž známe ze snímku Steve Reevese (Perfection in the Clouds) a nepřekonatelného provedení Sergio Olivy. Uznejme rovněž, že jeho naturální svaly vypadají na snímcích naprosto skvěle.

Někdy začátkem 70. let m.s. se Ravelle vrátil na kontinent a usadil se v Chula Vista. Příběh DeNuccia-Ravelleho je příkladem statečnosti, píle, podnikavosti i toulavé krve, tedy vlastností, vrozených všem úspěšným lidem, a Ravelle dokázal víc, než stihne za život pět obyčejných mužů.

 

ravelle022