Biceps of the Bronx – Marvin Eder (6)

eder_1949.jpgVýňatky z článku Joe Weidera v YOUR PHYSIQUE, cca 1949. Pouhý fakt, že Marvin je věrným zastáncem Weiderova systému, je pouze náhodný – důležité jsou jeho rekordy a příběh.

V 15 letech byl malý, hubený a drobný kluk. Vážil 55 kg na výšku 157 cm, biceps měl sotva 30 cm a nadechnutý hrudník 90 cm. Ostatní kluci si na něho dovolovali, a přestože se nedal, prohrával častěji než chtěl. Jeho rodiče byli malí, otec měřil jen 165 cm, takže neměl naději vyrůst, mohl ale nabrat váhu a získat sílu. Když se zmínil o tréninku, rodiče i známí jej varovali, že si může zarazit růst. Protože na činku neměl peníze, strávil několik měsíců v parku, kde dělal shyby a kliky. Pak se dozvěděl o činkárně East Side Barbell Club a šel se tam podívat. Vybavení, svaly cvičících lidí i první zkoušky jej tak nadchly, že se stal členem klubu.

Většina členů byla starších a trénovala večer, Marvin měl zase čas po obědě, navíc se styděl a chtěl cvičit sám. Při tom se dopustil typické chyby v tom, že dělal všechny možné cviky po 10 sériích, ale očekávané pokroky nikde. Pak si jej všiml Abe Goldberg, promluvil s ním a doporučil trénink podle Weiderova systému. A stal se zázrak – na konci prvního roku Marvin nabral 14 kg, zvětšil biceps o 5 cm a hlavně vyrostl o 5 cm. Když začínal, zvedl v benčpresu 45 kg, teď to bylo 100 kg, v tlaku ve stoji se zlepšil ze 36 kg na 80 kg atd. Dnes je Marvin Eder nadřazený všem mladším kulturistům. Na výšku ještě vyrostl a měří 173 cm. Váží 81,5 kg, biceps má 43 cm, stehno 63,5 cm a krk také 43 cm. Je mu 18 let. Jeho benčpres 163 kg je nejvyšší výkon pro chlapce jeho věku a jeden z nejlepších v zemi. Ve stoji vytlačí pár 47,7 kg jednoruček, udělá 5 kliků na bradlech se 120 kg na nohách a 3 opakování zdvihu bicepsy s 80 kg (velmi lehký švih). Fotografie z roku 1949.