Charles Smith: O kulturistech

Charles Smith: O kulturistechCharles Smith: O kulturistech

Leroy Colbert – Pracoval jsem na stejném místě, Colbert expedoval zboží a já byl šéfredaktorem Weiderových časopisů. Nevadilo mi to, že byl černoch, ale osobně jsem měl lepší vztahy s Johnem Davisem a černým rozhodčím Rudy Sablem. Colbert tvrdil, že má 51cm paže, a možná je měl. Osobně jsem mu naměřil 48 cm. Netuším kolik vážil, ale musel mít nejméně 90 kg na 179 cm výšky.
Rheo H. Blair – Setkal jsem se s ním jednou či dvakrát a nevím, proč si změnil jméno. Byl mi nesympatický ne proto, že byl gay, ale že budil dojem fikaného podvodníka. Když zemřel, dlouho jeho smrt tajili, aby to nepoškodilo obchod s vitamíny.
Vince Gironda – Jsem vždy skeptický v případě muže, který tvrdí, že ví o kulturistice všechno a současně je k některým věcem tak nepoddajný. Doporučuje jíst tři tucty vajec denně a vehementně brojí proti benčpresu. Navíc ještě ten domnělý titul Guru!
Clancy Ross – A teď mluvte! Jednou se proslýchalo, že byl slabý. Potom na něj narazil John Davis v posilovně v Oaklandu a Clancy dělal tlaky na šikmé lavici s 80kg jednoručkami. Davis řekl: Kdybychom všichni byli tak slabí!
Marvin Eder – Nikdy nezapomenu jeho první vzpěračskou soutěž 23. května 1953 v New Yorku. Marvin vytlačil 137 kg, jako kdyby osa byla prázdná. Jim Bradford také. Ale pozor, Eder vážil 88 kg a Bradford 120 kg! Eder stejně snadno vytlačil 150 kg, totéž Bradford, který tím skončil. Pak Eder vzal 160 kg a bylo to jako pírko. Dál Marvin trhnul silou 125 kg – bez podřepu – a další pokusy nedal. Nadhoz začal na 170 kg a vytáhnul činku až k temeni hlavy, ale neudržel ji. Kdyby měl techniku Johna Davise nebo Norba Shemanského, vytvořil tím světový rekord v trhu! Nenechte si od nikoho namluvit, že vysoce intenzivní trénink je produktem moderní doby. My jsme tak trénovali ve 30. letech a Marvin jej používal v 50. letech. Ráno začínal s kliky na bradlech a 135 kg na opasku, udělal 10 opakování, odpočinul si, udělal další sérii a tak to šlo celý zatracený den. Nakonec se toho chytili Bulhaři. Vzpěrači trénují intenzivně 45 minut, pak 90 minut odpočívají a tenhle cyklus opakují přes den pětkrát.
Fotografie z Londýna 1951 zachycuje (zprava) Joe Weidera, vedle něho sedí Chas Smith (s šipkou nad hlavou) a ještě dál patron NABBA Oscar Heidenstam.