Bolí vás oči?

Bolí vás oči?

Očím škodí nejvíce prach, průvan, suchý vzduch a příliš silné nebo slabé osvětlení. Velmi jim také vadí, když upřeně hledíme na jedno místo. A jaké jsou základní pravidla při práci na počítači?

● Pravidelně mrkat a čas od času přeostřit na vzdálenost větší než 5 metrů.

● Pro ty, kdo většinu pracovního dne stráví čtením dokumentů, může prospět různé nastavení barevných kombinací. Nejšetrnější kombinace barvy pozadí a textu jsou: zelená na bílé, modrá na bílé, bílá na modré nebo černá na bílé.

● Bolavé oči nejvíc touží po uvolnění. Nejjednodušší způsob, jak ulevit očím, je zavřít je a přikrýt dlaněmi, při tom se jich ale nedotýkejte.

● Po každé hodině je vhodné na chvíli si odpočinout a provést pár očních cviků. Oční svaly, stejně jako všechny ostatní, se totiž dají cvičit. Mezi základní cviky patří přeostřování zraku a pohybování očima. Cvičení je velmi jednoduché a každou fázi je třeba opakovat desetkrát až dvacetkrát. V první fázi pohybujete očima za zavřenými víčky nahoru a dolu. Pak následuje pohyb doprava a doleva. V poslední fázi kružte oční bulvou jedním i druhým směrem. Poté všechna cvičení zopakujeme s otevřenýma očima.

foto: M&F