Začátky: Tamio „Tommy“ Kono

Začátky: Tamio Začátky: TAMIO „TOMMY“ KONO

      Kdyby nějaká sudička nad kolébkou Tamia Kona prohlásila, že z něho vyroste legendární vzpěrač s postavou kulturisty, asi by jí nikdo nevěřil – ale stalo se, lépe řečeno tvrdohlavý japonský kluk to dokázal!
      Narodil se v Sacramentu 27. června 1930 jako čtvrtý a nejmladší syn Kahichi a Ochibi (Ohata) Kono. Jeho starší bratři John a Mike byli dvojčaty (1922), třetí bratr Frank se narodil 1925. Konův otec zamýšlel v roce 1930 odjet do Japonska, ale zabránila mu v tom velká hospodářská krize. Tamio jako dítě trpěl astmatem a rodiče zkoušeli nejrůznější tradiční léky i postupy, aby jej uzdravili. V roce 1942 si Tamio koupil kulturistický kurs Charlese Atlase a do přihlášky vyplnil následující údaje: výška 142 cm, váha 34 kg, hrudník 74 cm, pas 66 cm. V období březen-červen 1942 došlo k nucenému vystěhování Japonců z Pacifického pobřeží North Plate a rodina skončila v internačním táboře Tule Lake v Jižní kalifornii, kde zůstali až do roku 1945. Mořský vzduch a pohyb Konovo astma vyléčil a když dostal od kamarádů činku, začal cvičit. Napoprvé zvedl nad hlavu 3×25 kg a jednou 35 kg. Později, inspirován olympionikem Emerickem Ishikawou, který vedl v táboře vzpěračský klub, trénoval asi 3-4krát týdně pro kondici a sílu.
V roce 1945 se Konovi vrátili do Sacramenta; Tamio ukončil střední školu, nastoupil do práce v místní automobilce a po večerech studoval přípravku na univerzitu. Vzpíral v klubu Sacramento YMCA. V březnu1948 se jel podívat na mistrovství severní Kalifornie a nakonec také soutěžil – obsadil druhé místo ze dvou! V prosinci 1945 už vytlačil 85 kg, dřepy dělal se 135 kg a jeden polodřep se 165 kg – na nezkušeného 68kg škrčka to nebylo zlé. V únoru 1949 je Kono mistrem státu a o rok později překonává rekordy v lehké váze. V roce 1951 přišel povolávací rozkaz od Strýčka Sama. Kono dostal po přijímači místo kuchaře, jeden den vařil druhý den měl volno a mohl trénovat. Se štěstím se vyhnul nasazení do války v Koreji, neboť velitel základny poslal nadějného vzpěrače jako instruktora tělesné přípravy do Fort Mason u San Franciska. V květnu 1952 Kono ustavil 3 americké a jeden světový rekord (117,5 kg ve váze do 67,5 kg). Armáda byla potěšena a vyslala jej na výběrovou soutěž pro OH 1952, Kono nezklamal a v Helsinkách získal první zlatou medaili… Jeho seznam úspěchů obsahuje 6 titulů mistra světa, 2 zlaté medaile z OH, 24 světových rekordů ve 4 kategoriích a 4 tituly FIHC Mr. Universe.