Vepřové nevadí

Vepřové nevadí

Vepřové maso nemá ve fitness a kulturistice dobrou reputaci. Důvodem je hlavně vyšší obsah tuku. To bez výhrad souhlasí zejména u vepřových uzenin, prorostlé šunky, hamburgerů, žebírek a tučných kotlet. Některé části vepřového masa jsou však na tom dnes podstatně lépe, pokud jde o tučnost, protože dnešní vepřové maso už nemá tolik tuku jako před 25 lety, kdy se vepři příliš vykrmovali. Dokonce tyto části vepřového mají méně nasycených tuků než u hovězích porcí a jsou bohaté na vitaminy skupiny B, zinek a železo. Když si budete vybírat kvalitní kousky vepřového masa, například panenskou pečeni, kýtu nebo libovou šunku, budete z nich pečlivě vyřezávat viditelný tuk a konzumovat maso v přiměřeném množství (cca 80–140 g na jedno jídlo), nemusíte se obávat tuku ani cholesterolu.

ilustrace: M&F