Herkulovská série – Gordon Mitchell

Herkulovská série - Gordon Mitchell

Jste-li mladší než třicet let, pravděpodobně vám toto jméno nic neříká, tím spíše občanům bývalého socialistického bloku. Gordon Mitchell však je nejplodnější herec ze všech kulturistů, kteří kdy stáli před kamerou. Účinkoval ve více než stovce filmů (poslední v roce 2002) a jeho filmografie je delší, než soupisy Arnolda Schwarzeneggera, Steve Reevese, Gordona Scotta, Rega Parka, Lou Ferrigna a Lou Degniho dohromady!

Narodil se jako Charles Allen Pendleton 29. července 1923 v coloradském Denveru. Svoje první činky si zhotovil z plechovek vylitých betonem a cvičil jako o život. Bojoval ve druhé světové i korejské válce, poté pracoval ve funkci učitele a pilně navštěvoval Muscle Beach, odkud pramení jeho těsné přátelství se Steve Reevesem. Vypracovanou postavou si vysloužil post v proslulé show herečky Mae West (podle Irwina Koszewského tvořili původní mužstvo Joe Gold, Armand Tanny, George Eiferman, Dick DuBois, Harry Schwartz, Chuck Crouser, Lester Shaefer, Dominic Juliano a Koszewski, později Floyd Page a Mickey Hargitay) a také první roličky v megafilmech The Ten Commandments (1956) a Spartacus (1960).

V roce l961, po fenomenálním úspěchu Reevesova filmu Hercules, spatřil Mitchell na zdi posilovny leták s textem, oslovujícím uchazeče o role ve filmech společnosti Rome International, a nasedl do prvního letadla směr Itálie. „Moje smlouva byla na šest týdnů, ale nakonec jsem v Římě žil 28 let,“ říká. Během této doby Gordon postupně vystřídal žánry od heroických, gladiátorských příběhů (Atlas Against the Cyclops, 1961; Brennus, Enemy of Rome, 1965) přes spaghetti-westerny až po všemožné druhy filmů (například Satirycon F. Felliniho, 1969). Hrál po boku takových hvězd jako Elizabeth Taylor, Marlon Brando, Kirk Douglas, Yul Brynner nebo sir Lawrence Olivier. Začátkem 70. let zakoupil malé studio, kde natočil okolo 50 filmů.

Mitchell se vrátil do USA v roce 1989 a hned nastoupil na vlajkovou loď bodybuildingu, do World Gymu za starými kamarády z Muscle Beach. V pokročilém věku (80 let v roce 2003) trénuje každé ráno dvacet minut a svoji životní dráhu od hubeného mladíka k mezinárodní filmové slávě shrnuje do věty: „Kulturistika změnila mne i celý můj život.“