Gigant Reg Park

Gigant Reg ParkGigant Reg Park

V kulturistickém společenství se vžila dávná tradice jmenných přívlastků. Vince Girondu budou všichni pamatovat jako Železného Guru. Joe Weider, sám Parkův zanícený fanoušek, se stal známým jako Pan Dynamit čili Master Blaster. Arnold Schwarzenegger, původně také inspirovaný Parkem, se pyšnil přezdívkou Rakouský dub. Když ale zvážíme Parkovy výsledky i to, jak se stal legendou své vlastní doby, říkejme mu podle Angličanů REG THE LEDGE.
Ve světle toho, že byl zvyklý vyhrávat, nepřinesla 70. léta Parkovi žádné významné úspěchy. Aťsi je to můj názor, ale ve svém věku a pozici už soutěžit nepotřeboval, navíc se v roce 1966 na scéně objevil nadějný Rakušan s jazyk lámajícím jménem Blackploughman (angl. verze). „Do Londýna jsem přijel po soutěži a seznámili jsme se vcelku rychle. Podle mne měl na to, aby za dva roky vymetl podlahu se všemi dostupnými soupeři včetně Sergia Olivy. Miloval bodybuilding a navíc byl showman. Každý ví, že zvu současné Mr. Universe do Jižní Afriky na exhibice a semináře; měl jsem tam už Billa Pearla, Chrise Dickersona, Dave Drapera nebo Larry Scotta. Věděl to i Arnold a já mu řekl, ať vyhraje Mr. Universe a může přijet. Někdy v říjnu mi poslal telegram se slovy „Zrovna jsem vyhrál Mr. Universe.“ Zbytek už znáte.“ Tolik Reg Park. Rok 1970 byl v retrospektivě pro Parka ztracený. Zavalený prací a starostmi, protože otevíral tři nové tělocvičny, nemohl dost dobře trénovat. Přesto se zúčastnil své čtvrté soutěže NABBA Mr. Universe (dne 19. září 1970) a v kategorii profesionálů nad 173 cm obsadil druhé místo.
Výsledky „Klání gigantů“: 1. Arnold Schwarzenegger, 2. Reg Park, 3. Dave Draper. Nižší kategorii vyhrál Boyer Coe, celkově připadl titul Arnoldovi. Dostupné zdroje osvětlují pozadí události, v níž žák pokořil svůj idol, poměrně různě. Arnold v jednom článku prohlásil, že to byla Parkova chyba, když na tuto soutěž jel, protože to vůbec nepotřeboval. Mnohé vysvětlují věty novinářky Wendy Leigh v Arnoldově neschváleném životopisu. Uvádí se tam, že Parka vyprovokoval k účasti Wag Bennet, majitel slavné posilovny v Londýně. Poslal mu dopis s fotografiemi Arnolda, pohříchu zastaralými, a nepokrytě, byť falešně, jej pobídnul, aby udělil mladému obdivovateli lekci. Rick Wayne k tomu dodává sarkasticky laděnou historku ze šatny před soutěží. „Svědkové tvrdí,“ píše Wayne, „že když Park za scénou zuřivě pumpoval, Arnold, oblečený a nijak neznepokojený, nepřestávat klábosit a mlel o všech možných prkotinách, jaké lze pod sluncem potkat…až to nakonec staršího muže vyvedlo z míry. K sakru Arnolde, vybuchl, mohl by sis ten průjem laskavě utnout, dokud nebude po soutěži? Na což Arnold údajně odpověděl: „Po soutěži, Regu? Po jaké soutěži?“ Ověřit nelze, čili NO COMMENT.
Uplynul rok a Bill Pearl dal najevo celému světu, že hodlá ve 40 letech vyhrát NABBA Mr. Universe 1971. Arnold s výzvou, která měla konečně rozsoudit, kdo z nich dvou je vlastně lepší, počítal a tvrdě trénoval, IFBB mu však start zakázala. Podobně uvažoval i Sergio Oliva a také Reg Park, rozhodnutý předvést top-formu. Udělal bohužel chybu v tom, že snížil váhu až na 98 kg. Byl vyrýsovaný, ale až moc štíhlý a drobný, zatímco oba soupeři měli nad 105 kg (Pearl 109 kg).
Výsledky „Souboje Titánů“: 1. Bill Pearl (8 hlasů), 2. Sergio Oliva (5 hlasů), 3. Reg Park (1 hlas). Nižší kategorii vyhrál Frank Zane, celkově Pearl.

Na snímku zleva A. Schwarzenegger, D. Draper, R. Park