Portrét: Roland Cziurlok

Roland CziurlokRoland Cziurlok, muž bez rodné země a společensky vykořeněný člověk, si v roce 1996 v magazínu FLEX posteskl: „Moji rodiče žili v místě, které se po druhé světové válce stalo Polskem, takže když jsem se 30. listopadu 1967 narodil, byl jsem Němcem v Polsku. Když jsem roku 1982 odjel do Wiesbadenu v Německu, imigrační úředník prohlásil, že nejsem Němec, nýbrž Polák, a udělal ze mne Poláka v Německu. Co víc, v Polsku jsme se německy neučili, pouze polsky a rusky, takže jsem byl Němec, který nebyl Němec a který neuměl německy. Dnes ovšem hovořím německy, polsky, česky, rusky a anglicky.“ Abychom se z údivu nad takovou situací nerozplakali a dostali trochu do obrazu, Cziurlok se narodil v Opole, metropoli Horního Slezska, kde odjakživa žili Češi, Němci, Poláci a tzv. Slezané, a kde se lidé nezřídka hlásili ke dvěma nebo třem národnostem. Po 2. světové válce připadlo Horní Slezsko Polsku a částečně Československu, většina Němců byla vyhnána například do Bavorska.

Roland CziurlokMladý Roland pracoval v půli 80. let jako zámečník v automobilce ve Wiesbadenu, Hesensko, ve volném čase chodil do gymnastiky a dotáhl se až k I. výkonnostní třídě; pak přibližně v osmnácti přešel na bodybuilding. Viděl jsem videozáznam jeho sestavy z mistrovství Německa dorostu 1988 v kategorii do 80 kg, vypadal skvěle a už se rýsovaly obrysy svalů, s nimiž zanedlouho vyhraje mistrovství světa amatérů.

Poprvé se předvedl světu na IFBB World Amateur Championships 1991 v Katowicích, kde si musel připadat jako doma; Katowice totiž leží v Horním Slezsku, stěží 150 km na východ od Opole. V příštím roce už na MS v rakouském Grazu podlehl jen jednomu borci, byl jím super-vyrýsovaný Turek Hamdullah Aykutlu.

Rolandův moment slávy nadešel při vyhlašování výsledků kategorie do 90 kg na MS 1993 v korejském Seoulu: „The New World Champion is Roland Cziurlok from Germany!“

Roland CziurlokPak jako profesionál otestoval atmosféru Mr. Olympia 1994 (17. místo) a potom roku 1996, kdy byl dvanáctý. V seriálu tří Grand Prix v Evropě obsadil shodně pátá místa a zejména v Essenu 1994 na něho němečtí fanoušci bujaře křičeli Zieg! Zieg! – Ukaž! Ukaž!

Sto kilogramů svalů na 173 cm vysoké postavě přineslo Rolandovi několik dalších dotovaných umístění – 5. místo z Night of Champions 1995, 7. místo z Arnold Schwarzenegger Classic (tady prémie činila 1000 dolarů) a ještě 4.příčka ze San Jose Pro Invitational 1996. Proč Cziurlok dál soutěžil co rok, to doopravdy nevím, snad jen tuším: v roce 1998 byl ještě desátý na ASC, v roce 2000 šestnáctý na NOC a roku 2001, opět v New Yorku na Večeru šampiónů, mimo bodované pořadí.

Roland CziurlokOd románů a filmových scénářů se očekává dobrý konec, jenže v profesionálním bodybuildingu to tak vždy nefunguje. Pokud by Roland bral sport jako řemeslo, už stál na zlatém dnu: v reklamách na doplňky výživy údajně pobíral 200 tisíc marek ročně, jako profík si přišel na 5 tisíc marek měsíčně, jezdil v Jaguáru a žil na vysoké noze. Jistý německý web uvádí, že Cziurlok někdy po roce 2000 propadl alkoholu, do toho přidal ještě drogy a nakonec dostal 2 roky vězení za držení omamných látek…

V roce 2009 začal trénovat na IFBB Masters Pro World Championships, a skutečně, 10. prosince 2011 se na pódiu v Miami objevil. Jeho osmé místo (před Pavolem Jablonickým) potvrdilo něco z bývalé formy, poškozené viditelnými následky tréninkových zranění paží…

Roland Cziurlok