Stan Efferding: trénink mrtvého tahu (12/2011)

Stan Efferding je v současnosti nejsilnějším profesionálním kulturistou světa. Ano, až natolik evidentní je v tomto směru Efferdingova výjimečnost v rámci členské základny IFBB Professional League. A vůbec není nutné brát v potaz výsledky nabubřeného klání o titul World´s Strongest Bodybuilder 2010, kde Efferding s lehkostí zametl s Benem Whiteem, poněvadž ten pro něj – vyjma virtuální reality velkohubých prohlášení na webu – nikterak vážnou konkurenci nepředstavoval. (A s největší pravděpodobností by jí nebyl ani vítěz téhož klání z roku 2009 Johnnie Jackson.)

Se sílou je to totiž tak, že jediné, na čemž doopravdy záleží, jsou konkrétní výkony. Nejlépe v přítomnosti mnoha svědků, potažmo zaznamenány na videu. A v tomto směru je 44letý rodák z amerického Oregonu mezi kulturisty opravdu zcela výjimečný. Anebo vás snad napadá nějaký další, který by zvládl 387,5 kg ve dřepu (pouze s páskem a bandážemi), vleže vytlačil 275 kg a pozvedl 360 kg? Samozřejmě, jak se na kulturistu patří, všechno raw, tedy bez speciálního lifterského vybavení…

Stručný náhled tréninkové strategie, jenž Efferdingovi umožňuje rozvíjet současně svaly i sílu, nabízí v rámci TRÉNINKOVÉHO BLOKU časopis MUSCLE&FITNESS 12/2011.

Záznam tréninku mrtvého tahu, kde ve vrcholné sérii Efferding dvakrát lehce pozvedne 318 kg (700 liber), přinesly webové stránky našeho licenčního partnera, magazínu FLEX.