Gigant Reg Park

Gigant Reg ParkGigant Reg Park

Jaké pohnutky vedly Parka k šestému startu na jubilejním Mr. Universe 1973? Nakonec už měl 45 let a jeho soupeři (Tinnerino se narodil roku 1943) byli o 15 i více let mladší. Oscar Heidenstam napsal: „Je mi líto, že jsme ve všem tom shonu nikdy neocenili nejlepšího kulturistu Británie všech dob a prvního vítěze NABBA Mr. Universe. Někdo mi řekl, že Reg kvůli porážce zuřil. Jak daleko se lze odchýlit od skutečnosti? Reg prozradil, že přijel výlučně kvůli našemu stříbrnému výročí (25 let), neboť cítil, že zde musí být. Doufal jen, že ze sebe neudělá hlupáka. Regu, i kdybys přijel v 60 letech, budeš vždy vřele vítán! Můj informátor dále řekl, že ihned po soutěži Reg z divadla zmizel – ano, spěchal na vlak navštívit rodiče v Leedsu!“
Výsledky kategorie profesionálů nad 173 cm: 1. Dennis Tinnerino, 2. Reg Park, 3. Sjur Hall, Norsko. Nižší kategorii i celkový titul vyhrál Boyer Coe. K tomu část dopisu Garbriela Rosaria (Health and Strength, 1973): „Souhlasím se všemi vítězi s výjimkou toho, že Reg Park měl vyhrát jak vyšší kategorii, tak celkový titul profesionálů. Jako muž ve 45 letech byl v každém detailu jistě lepší než Boyer Coe. Divil bych se, jak bude Boyer vypadat ve 45 letech, rozhodně ne tak dobře.“
Musíme si uvědomit, že ačkoliv vyhrál Mr. Universe 1965, psychické tlaky z řízení sítě posiloven a dalšího byznysu odčerpávaly Parkovi tolik času i energie, že jeho trénink v té době ( od roku 1962 prakticky až do konce) byl úplně k smíchu ve srovnání s tím, jak tvrdě makal v 50. letech. Pokud se už do posilovny dostal, ustavičně jej vyrušovali návštěvníci a nekonečné telefonáty. Ke všemu – díky dávnému zvyku příliš se nerozcvičovat a neustále používat supertěžké váhy – přicházela zranění zad, kolen, loktů, úponů bicepsů a ramen. Nejhorší úraz, který Rega potkal při dřepu s 272 kg, byla naprasklá ploténka bederního obratle. Po vyléčení si umínil, že musí posílit vzpřimovače, aby se podobná situace neopakovala, a a dostal se v záklonech trupu vleže na břiše až na zátěž 180 kg! V roce 1973 Park trénoval šestkrát týdně po dvou hodinách (ramena+triceps, záda+biceps, nohy+břicho, pak cyklus opakoval) s průměrnou dávkou 15-20 sérií po 5-8 opakováních na sval či partii.
V roce 1980 všechny posilovny prodal a věnoval se výrobě posilovacího náčiní. Současně pracoval ve funkci konzultanta Central Gym v Johannesburgu a pokračoval v exhibicích. Na oslavu svých 60 narozenin pózoval divákům naposledy v Torontu dne 11. září 1988. Jelikož nechtěl skončit s tréninkem natrvalo, musel přehodnotit svůj přístup a některé cviky (dřepy, mrtvé tahy, přitahování v předklonu, kliky na bradlech, shyby) ze zdravotních důvodů vynechat. Kolem roku 2000 chodil Park do posilovny na hodinku ráno o šesté, ovšem stále šestkrát týdně. Vážil okolo 100 kg.
„Moje Marion je skvělá kuchařka a pekařka. Jím a piji podle chuti, mám domácí chléb a sušenky, spousty ovoce a zeleniny, koláče i zmrzlinu, ryby a drůbež. K tomu láhev vína na večeři, jako jsem to dělával v dobách, když jsem závodil. Nakonec, není život a trénink právě o tomhle?“ dodává na závěr Reg Park.