Vince Gironda o sobě (2.)

Vince Gironda o sobě (2.)Vince Gironda o sobě (2)

Studiem zahraničních časopisů jsem se naučil mnohé, mimo jiné také nevěřit všemu, co se vydává jako fakta (pokud to bylo možné ověřit). Gironda mi jistě odpustí, že jsem si jeho vyprávění o soutěžích ověřil – a vzešel z toho následující text. Už je to dávno a tak Gironda zaměnil Mr. California 1949 za soutěž s jednoduchým jménem Mr. 1949. Proběhla 25. června v Los Angeles a všech osm soutěžících bylo posuzováno podle síly potlesku, tak zvaným „potleskoměrem“. Tuším, že dnes něco podobného používá ve svém pořadu Ivan Mládek. Výsledky: 1. Armand Tanny, 2. Walt Baptiste, 3. Bob McCune, 4. Vince Gironda atd.
Gironda vynechal rok 1950 a soutěž AAU Mr USA; možná proto, že tam skončil mimo pořadí prvních tří. Výsledky byly následující: 1. Armand Tanny, 2. George Eiferman, 3. Floyd Page, dále bez pořadí Wal Baptiste, Vince Gironda, Norman Marks atd. Soutěž AAU Pro Mr. America se nekonala v roce 1952, ale 1951; jinak vyhrál John Farbotnik, Gironda jako druhý a třetí Jimmy Payne.
Ještě jednou se Vince zmýlil v datu, a sice soutěž Pro Mr. USA neproběhla v roce 1958, ale o dva roky dříve. Autor článku v časopise Ironman, sám Peary Rader, napsal, že „…Gironda měl formu a především definici, jako nejsme zvyklí vídat. Je to pravděpodobně nejlépe stavěný muž s lehkou kostrou v celé zemi.“ Soutěž se konala 14. dubna 1956 v Los Angeles s následujícími výsledky: 1. Bill Pearl, 2. Clarence Ross, 3. Irvin Koszewski, 4. Timmy Leong, 5. Bob Shealy, dále bez pořadí Vince Gironda, Eric Pedersen, Bob McCune, Floyd Page, Elias Rodriguez atd. Další Girondova nepřesnost byla ve vynechání – nebo opětného přehození data – Mr. USA 1957. Sem přijel „…s tělem opáleným a tvrdým jako tepaná bronz…“ a vydobyl si 3. místo za Richardem DuBoisem a Regem Lewisem.
Konečně jediným zahraničním startem starého bručouna (posuďte sami, bylo mu 45 let) bylo NABBA Mr. Universe 1962. Americký kontingent svalů obsahoval sedm jmen: Joe Abbenda, Ray Routledge, Earl Clark, Samuel Martin, Hossein Shokouh, Vince Gironda a Ron Sterlington. Nás zajímá kategorie profesionálů do 173 cm, kde první místo a celkový titul připadlo domácímu Lenu Sellovi (Gironda pak trochu hořce psal o tom, jak jej porazil bledý a tlustý Angličan), Gironda byl druhý a Earl Clark třetí.