Síla z minulosti: Sieg Breitbart (1)

Síla z minulosti: Sieg Breitbart

V době největší slávy mu říkali Der Eisenkönig, Král železa, protože ohýbal, lámal a překusoval studený kov jako perník. Ve 20. letech minulého století, kdy velcí hrdinové síly jako Louis Cyr, Louis Huni nebo John Grünn-Marx už byli mimo hru, neměl v branži sobě rovného. Publikum v evropských a amerických divadlech odměňovalo jeho vystoupení nejen ovacemi, ale i hojnou návštěvností a Breitbart pobíral 7 tisíc dolarů týdně v době, kdy ostatní siláci byli vděční za 50 dolarů!

Siegmund Breitbart přišel na svět roku 1883 (nebo 1887) v židovské komunitě v Lodźi, a měl dva bratry, Josepha a Hermana. Otec byl kovář a Sieg si od malička hrál s podkovami a hřeby. Pokud lze doložit, Sieg dbal na tradice i víru, nikdy nepil alkohol ani nekouřil, jedl mnoho zeleniny a ovoce, takže mohl žít až do sta let jako někteří příbuzní. Není známo, kdy začal se siláckými exhibicemi, někdy ve druhé dekádě minulého století však už cestoval po Evropě a pravděpodobně neminul ani Prahu.

Po I. světové válce Breitbart, který se hrdě hlásil ke svému původu a na jeviště nosil vlajku se židovskou hvězdou, zažil první projevy antisemitizmu, což jej zřejmě přimělo k emigraci do USA. Breitbart totiž věřil, že je vtělením moderního Samsona, ve 20. letech založil v Berlíně židovskou sportovní organizaci, kde chtěl učit Židy trénovat sílu, aby mohli osvobodit Palestinu (tehdy v držení Britů).

Plánoval dokonce cestu do Palestiny s tím, že zde zopakuje slavné Samsonovy výkony a pomůže vrátit Židům jejich domovinu. Do New Yorku přijel v srpnu 1923. O vánocích již měl americké občanství a zahájil triumfální program v sále Hippodromu. Hned napoprvé přišlo 85 tisíc diváků, Breitbart vyprodal lístky na dva měsíce dopředu a poté odjel na turné s cirkusem B. F. Keith.

Přestože netrénoval s činkami, ani činky v programu nepoužíval, měl svalnatou postavu (výška 185 cm, váha 102 kg, krk 48 cm, prsa 127 cm, biceps 47 cm, pás 89 cm, stehno 71 cm, lýtko 43 cm), nesmírnou sílu v rukách a ocelové čelisti. Dokázal totiž překousnout slabší řetěz, nebo železnou tyčku o průměru 0,5 cm! Aby zabránil pochybnostem, Breitbart předvedl svůj trik inženýrům z Kruppových ocelářských závodů v Essenu, kteří potvrdili, že nejde o podvod a jeho zuby musely vyvinout sílu okolo jedné tuny.