Zapomenuté portréty: Gene Shuey

geneshuey01_copy.jpgJestli vstupenkou do světa show-byznysu se pro Helenu Vondráčkovou stal singl „Červená řeka“ (1964); na nás kulturisty podobně přelomově zapůsobila knížka „Kulturizmus“ z vydavatelství Šport Bratislava, prodávaná o rok později. Tam jsem také poprvé viděl snímky urostlého amerického svalovce při tréninku paží, jmenoval se Gene Shuey – a tady je o něm hrstka údajů.

Nadaný herec a vystudovaný architekt Gene Shuey pocházel z Dallasu, nar. cca 1934. Během studií navštěvoval univerzitní posilovnu Texas A&M a jakýsi muž jej přemluvil, aby zkusil kulturistickou soutěž; Gene krátce poté vyhrál Mr. Dallas 1955 a tři roky nato Mr. Texas 1958. Po vojenské službě u US Marines se Gene připravil na IFBB Mr. America 1960 a k všeobecnému překvapení vyhrál nejvyšší kategorii i celkový titul! Podle údajů z Muscle Builderu vážil 86 kg na výšku 179 cm (SdW uvádí 183 cm-89 kg), nadechnutý hrudník měl 132 cm, biceps 47 cm a pas 71 cm s tím, že vtažený měřil jen 58,5 cm a dal se obejmout dvěma rukama. Informace o síle zahrnují benčpres 192,5 kg a tlak za hlavou 100 kg.

Nového držitele titulu Mr. America si všiml Hollywood a nabídnul jisté možnosti, nakonec ale dokončil jen film Muscle Beach Party, uvedený do kin roku 1964, v divadle dostal roličky ve hrách Tramvaj na znamení a Piknik. Shuey ještě stačil obsadit 2. místo na IFBB Mr. Universe 1962 v nejvyšší kategorii (1. Jean Charles St. Mars) a od následujícího roku se začal zajímat o sportovní střelbu z pistolí, odkud se vypracoval až na výrobu zbraní na zakázku. V současnosti je Gene Shuey ředitelem American Gunsmithing Institute a vlastníkem firmy, která zhotovila kolty pro slavné westernové herce Gene Autryho a Roberta Mitchuma.