Užitečná mikrovlnka

|text: MATTHEW KADEY  |foto: TRAVIS RATHBONE

Užitečná mikrovlnkaTento dezert může být vhodnou součástí stravy v období náročných tréninků s vysokou zátěží.

Příprava čtyř chutných jídel, plných bílkovin, vám nezabere příliš mnoho času. Vše, co budete potřebovat, je jen mikrovlnná trouba.

Během druhé světové války objevil jeden inženýr, že radarové vlny, které se používají k detekci letadel, mohou ohřívat i jídlo. Tato technologie (magnetron) byla poprvé použita v mikrovlnné troubě už ve čtyřicátých letech (1940). Zařízení se dostalo do moderních, uživatelsky přívětivých kuchyní až o dvě dekády později. Poté se již mikrovlnná trouba stala součástí vybavení většiny domácností, jako je tomu i v dnešní době. Pokud patříte mezi drtivou většinu uživatelů, používáte mikrovlnnou troubu jen na popcorn nebo k ohřátí jídla. Znamená to však, že tento univerzální a čas šetřící spotřebič nevyužíváte naplno.

Mikrovlnná trouba se například hodí na přípravu těstovin i mražené ryby. Lze ji však použít i k přípravě výživných a zdravých jídel s minimální dobou přípravy a téměř bez špinavého nádobí. Na následujících stránkách jsme připravili nabídku výživných, svalový růst podporujících a chutných pokrmů (včetně dezertů), které je mikrovlnná trouba schopna připravit.

ČOKOLÁDOVÝ BÍLKOVINNÝ KOLÁČEK

2 porce

Víte, jak upéct čokoládový koláč z hrnečku? Tento rychle připravený dezert zkrášlený lesnými plody plnými antioxidantů představuje pochoutku, po které se nemusíte bát, že naberete tuk.

INGREDIENCE

  • 1 velké vejce
  • 1/4 bílkovinného proteinu s čokoládovou příchutí
  • 2 lžíce mandlového či arašídového másla
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 2 lžíce kakaa
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 1/2 lžičky pečícího prášku
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/8 lžičky soli
  • 1 šálek mražených drobných plodů (například borůvek)
  • 1 1/2 lžičky kukuřičného škrobu

POSTUP:

Do velké mísy lehce našlehejte vajíčka a vmíchejte bílkovinný prášek, arašídové máslo, jogurt, kakao, 2 lžíce javorového sirupu, prášek do pečiva, skořici a sůl. Rozdělte tuto směs do dvou kávových šálků, lehce zevnitř potřených tukem a vložte do mikrovlnné trouby na 90 vteřin nebo na tak dlouho, dokud koláč nenabude. Poté ho nechte 2 minuty vychladnout. Potom smíchejte mražené borůvky (jahody, maliny atd.), 1 lžíci javorového sirupu a kukuřičný škrob. Vložte do mikrovlnné trouby a ohřívejte v nezakryté misce po dobu 2 minut. Promíchejte a ohřívejte ještě 1 minutu. Nakonec touto směsí polijte koláč.

VÝŽIVOVÉ HODNOTY V JEDNÉ PORCI: 316 kcal, 17 g bílkovin, 13 g tuku (2 g nasyceného), 38 g sacharidů, 5 g vlákniny

Další tři recepty na jednoduchá a chutná bílkovinná jídla najdete v novém (2/2014) čísle měsíčníku MUSCLE&FITNESS. Součástí článku jsou i doporučení, rady a tipy na správné zacházení s mikrovlnnou troubou.

 

cz   *Nové číslo MUSCLE&FITNESS do ČR objednávejte ZDE            *Předplatné MUSCLE&FITNESS do ČR se zlevou objednávejte ZDE

sk   *Nové číslo MUSCLE&FITNESS do SR objednávajte TU           *Predplatné MUSCLE&FITNESS do SR so zľavou objednávajte TU